De recordhoge krapte op de arbeidsmarkt heeft grote impact op de Friese economie: 'We zien nu dat het zich over veel meer sectoren uitbreidt'

Wederom zijn er records gebroken als het gaat om krapte op de arbeidsmarkt, blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vorig jaar stonden er 10.800 Friese vacatures open, nu zijn dat er 12.800. Wie kijkt naar de cijfers van twee jaar terug, ziet met 6.000 vacatures meer dan een verdubbeling. ,,Dit is ongekend.”

Het personeelstekort begint te knellen. Bedrijven grijpen verschillende manieren aan om aan geschikt personeel te komen.

Het personeelstekort begint te knellen. Bedrijven grijpen verschillende manieren aan om aan geschikt personeel te komen. Foto: ANP

In Fryslân zijn er 107 vacatures per 100 werklozen, 65 meer ten opzichte van vorig jaar. De meeste openstaande vacatures zijn er in de handel (2700), zorg (1600), horeca (1500) en industrie (1500). De vacatures in de horeca zijn flink toegenomen, zo was er twee jaar geleden nog sprake van 300 vacatures. Door de sluiting van de horeca tijdens de coronapandemie, heeft een groot deel van het horecapersoneel de sector verlaten.

Nieuws

menu