Hûnekop-zanger Emiel veilt zijn gitaar voor rolstoelbus in Koudum

De tien jaar oude gitaar van Emiel Stoffers van de Hûnekop, daar kon hij eigenlijk geen fatsoenlijk optreden meer mee geven. Maar om hem dan maar op zolder op te bergen, is ook zo wat. Verkopen had goed gekund, want er zijn al aardig wat fans die hebben gevraagd of ze het met stickers beplakte instrument konden kopen. ,,Mar ik tocht: dan feil ik him leaver foar it goeie doel.”

Emiel Stoffers gaat een Friestalige versie maken van Buurman en Buurman.

Emiel Stoffers gaat een Friestalige versie maken van Buurman en Buurman. Foto: PDF-Grafie

De opbrengst gaat naar Gerard en Joyce Sirag uit Koudum, die onlangs hun rolstoelbus in vlammen zagen opgaan. ,,Dat is in hiel tryst ferhaal. De man hat dy auto noadich foar syn frou. Mar nijen binne net te beteljen en twaddehâns binne se hast net te krijen.”

Stoffers heeft contact gehad met het actiecomité dat al bezig is geld in te zamelen voor de gedupeerden: in totaal is er tienduizend euro nodig. De frontman van De Hûnekop hoopt ze een eind op weg te helpen.

Klankkast

De gitaar is namelijk een collector’s item, durft hij wel te beweren. Het is inmiddels een traditie dat andere bands, zuipketen of bedrijven bij een optreden een sticker plakken op de klankkast. ,,Ja, de klank wurdt der wol wat minder fan, mar it is sa’n tradysje dat ik der net mear ûnderút kin.” Op z’n nieuwe zit ook al een sticker.

Er zijn mensen die denken dat hij spijt krijgt van het feit dat hij de gitaar weg doet, waarmee hij toch z’n eerste successen met De Hûnekop beleefde. ,,Mar ach, ik bin net sa materialistysk ynsteld. Ik bin neaken op ‘e wrâld kaam en sa gean ik der ek wer út. En as ik oaren sa helpe kin, sjoch ik net yn hoe’t ik dêr spyt fan krije kin.”

Opbrengst

Inmiddels is er al tweeduizend euro geboden voor de gitaar: een leuk bedrag. Wie er overheen wil, heeft tot en met tweede kerstdag de tijd. Via de Facebookpagine van De Hûnekop houdt hij fans op de hoogte. De winnaar krijgt trouwens niet alleen de gitaar, maar ook een exclusief privé-optreden. Het laatste optreden met z’n eerste gitaar. ,,Dan gean ik nei hûs sûnder.”

Nieuws

menu