Dit artikel is vandaag gratis

Je vergapen aan winterse taferelen met Friese miniatuurhuisjes langs een Elfstedenroute: dat kan in Duiven. De kerstshow met Elfstedenpaviljoen trekt jaarlijks een half miljoen bezoekers

Het Elfstedenbruggetje van Bartlehiem staat vlakbij de kerk van Hindeloopen op het Elfstedenparcours in Duiven. Foto: Ruurd Walinga

Het wordt aangekondigd als ‘Hollandse Elfstedentocht’ en het is al jaren een enorm succes. De Friese miniatuurhuisjes in winterlandschap en de andere kerstshows bij Intratuin Duiven trekken in een paar maanden tijd zo’n half miljoen bezoekers.

Twee Friezinnen zijn al vijf jaar verantwoordelijk voor de aankleding van het Friese eiland: Joukje Meppelink-van Ommen uit Tzum en Leanne Vellinga uit Wommels. De twee medewerksters van het stylingteam van Handelsonderneming Peha uit Sneek bouwden in september in vier dagen tijd het Elfstedentochtpaviljoen op.

Niet alleen in Duiven, maar ook in Pijnacker en dichterbij, in de Orchideeënhoeve in Luttelgeest, zetten ze de historische en beeldbepalende huisjes uit de Elfstedenserie van Dickensville in een sfeervol kerstdecor neer. De uitdaging is om elke keer wat nieuws te bedenken. ,,It moat lûke. It moat direkt yndruk meitsje”, verklaren de twee stylistes. ,,Dus ljochtsjes en beweging is belangryk en der moat wat grappichs barre.”

Klúnborden

Eén van de nieuwe grappige elementen dit jaar zijn twee klúnborden op de Elfstedenroute. De Chinezen die het materiaal handgemaakt hebben, hebben op de rood witte borden helaas ten onrechte een dakje op de ‘u’ gezet, maar een kniesoor die daar op let, vinden de stylistes.

De gevarenborden doen het goed op de route. Bezoekers die het Friese miniatuurschouwspel bewonderen, wijzen geregeld met hun vingertje naar het ongewone tafereel op de ijsroute. ,,Wy litte ek wolris minsken troch it iis sakje”, vertelt Meppelink, ,,mei fyts en al”.

De Elfstedenserie van Dickensville bestaat sinds 2010. Precies honderd jaar na de oprichting van Vereniging De Friesche Elf Steden ontstond bij Peha in 2009 het idee om de bekende lijn miniatuurhuisjes Dickensville aan te vullen met de Elfstedenserie. Het begon met 17 huisjes met stekkerverlichting en 27 accessoires.

Hollands erfgoed

Elk jaar komen er weer een paar nieuwe porseleinen huisjes bij en enkele nieuwe kunststof accessoires uit de Friese Elfsteden. Het zijn er inmiddels meer dan honderd. Dit jaar zijn er drie nieuwe gebouwtjes: het beursgebouw in Leeuwarden, waar nu de Universiteit van Groningen een dependance heeft, de Nicolaaskerk van Stavoren en de destilleerderij van Sonnema uit Dokkum.

Overigens zijn ook enkele fraaie monumenten van buiten de provincie toegevoegd aan de Elfstedenserie; zo schitteren er enkele pandjes uit Meppel en de Peperbus uit Zwolle langs de Elfstedenroute. Zij maken onderdeel uit van een nieuwe serie Hollands erfgoed.

Efteling

Het Elfstedenpaviljoen in de Intratuin in Duiven maakt onderdeel uit van de grote kerstshow Christmas World. De hele miniatuurshow is opgedeeld in verschillende thema’s. Naast de Elfsteden is er een miniatuur Efteling, een Spooky Town en een berglandschap met skiliften en wonderlijke dorpjes. De modeltreintjes die door het grootste miniatuurdorp van Europa rijden, zijn van de vrijwilligers van Modelbouwvereniging Arnhem. Ze hebben zo’n 300 meter aan modelspoor liggen.

Al jaren jaren wordt Duiven uitgeroepen tot de beste kerstshow van Nederland. Wekelijks trekken de gratis attracties zo’n vijftigduizend bezoekers door de hallen van het tuincentrum dat bijna 30.000 vierkante meter beslaat.

Frankfurt

Joukje Meppelink en Leanne Vellinga maken zich inmiddels op voor hun grootste klus van het jaar: Christmas World in Frankfurt. Dit is de grootste internationale show met kerstdecoraties in de wereld en vindt altijd plaats eind januari en begin februari. Hier wordt bepaald wat komend jaar de kersttrends zijn.

Peha uit Sneek is hier altijd met een grote stand aanwezig van zo’n 150 vierkante meter. Voor de aankleding is het stylingteam verantwoordelijk. Meppelink: ,,Ein augustus begjinne wy al nei te tinken hoe’t wy ús yn Frankfurt presintearje sille. Wat wolle wy útstriele? Dit is echt in hiel grutte put. Geandewei it jier kriget it mear foarm en geane wy mei in hiel team oan de slach.”

De kerstshow in Duiven is tot en met 31 december dagelijks te bezoeken. Ook een filmpje zien van het Elfstedenpaviljoen? Kijk dan hier

Nieuws

menu