Handbiker IJsbrandus van Popta uit Nijland fietste 434 kilometer langs 54 kerken: ‘Fietsen is gezond voor het lichaam en geest, ik haal er veel voldoening uit’

IJsbrandus van Popta (24) uit Nijland stuurt behendig zijn handbike het bochtje om, de kerk in van Goingarijp. Op het gangpad tussen de banken neemt hij het interieur van het gebouw uit 1770 in zich op. Buiten bij de poort prijkt zijn foto op een klapbord, als welkom, want zijn komst is bekend. Van Popta fietste deze zomer namelijk in vier etappes langs alle 54 gebouwen van stichting Alde Fryske Tsjerken. Afgelopen zaterdag en zondag bekeek hij de laatste elf op zijn routelijst. Eindkilometerstand: 434.

IJsbrandus van Popta op zijn handbike. Hij fietste deze zomer langs 54 Friese kerken.

IJsbrandus van Popta op zijn handbike. Hij fietste deze zomer langs 54 Friese kerken. Foto: Simon Bleeker

Het handbiken ontdekte de Nijlander zo’n zes jaar geleden. Twee jaar terug gaf hij zich op voor de fietselfstedentocht. Toen het nog onzeker was of de editie van dit jaar kon doorgaan, kwam hij met zijn vader Taeke van Popta (die organist is en in het stichtingsbestuur van Alde Fryske Tsjerken zit) op het idee van een andere sportieve uitdaging: per handbike alle kerken bezoeken. ,,Ik vind kerkgebouwen mooi, ook op vakantie bezochten we altijd kerken.”

Spina bifida

Nieuws

menu