Dit artikel is vandaag gratis

Harlingen gedoogt illegale zonnepanelen in binnenstad: bewoners die de panelen zonder vergunning hebben geplaatst, mogen deze laten liggen

De binnenstad en haven van Harlingen. Foto: ANP

Bewoners in de binnenstad van Harlingen die zonder vergunning zonnepanelen op hun dak hebben geplaatst, mogen deze van de gemeente laten liggen. Dat besluit volgt naar aanleiding van de vorige maand vastgestelde welstandsnota.

Een twintigtal huiseigenaren in de monumentale binnenstad heeft al jarenlang zonnepanelen op het dak zonder daarvoor een omgevingsvergunning te hebben aangevraagd. Volgens de criteria uit de herijkte welstandsnota kunnen die zonnepanelen niet gelegaliseerd worden.

De gemeente heeft nu besloten dat illegaal geplaatste zonnepanelen worden gedoogd. Pas als ze toe zijn aan afschrijving, moet er voor de vervangende zonnepanelen alsnog een omgevingsvergunning worden aangevraagd. De gemeente wil daarmee tegemoetkomen aan de wens van huiseigenaren in de binnenstad om energie duurzaam op te wekken.

De welstandnota maakt het evenwel nog moeilijk voor naoorlogse huurwoningen in de binnenstad om zonnepanelen te mogen plaatsen. Daarvoor zal woningcorporatie De Bouwvereniging nu alternatieve duurzaamheidsmaatregelen treffen.

Nieuws

menu