Harlingen voert lijst aan van ‘kansarme gemeenten’ in Nederland
Of je van een dubbeltje een kwartje kan worden, hangt deels af van waar in Nederland je opgroeit. Vooral dertigers die in Harlingen opgroeiden in een gezin met een laag inkomen, ontstijgen zelf dat lage inkomen nauwelijks.
Uit het onderzoek blijkt dat vooral dertigers die in Harlingen opgroeiden in een gezin met een laag inkomen, dat lage inkomen zelf nauwelijks ontstijgen. Foto: Marchje Andringa
Dat geldt in hoge mate ook voor dertigers die op andere plekken in Noord-Nederland zijn opgegroeid. Zij hebben meer moeite om armoede achter zich te laten dan dertigers in de rest van het land.
Dit concluderen onderzoekers van de Erasmus School of Economics (ESS). Via het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden anonieme microdata verzameld over de inkomens van een miljoen Nederlanders die geboren zijn tussen 1982 en 1987.
Onderzoeksvraag
Er werd geregistreerd waar zij opgroeiden, naar het bruto persoonlijk inkomen in het jaar 2017-2018 en het bruto inkomen van hun ouders. De vraag die de onderzoekers stellen is: ‘In welke Nederlandse wijken hebben kinderen de beste kans om armoede achter zich te laten?’
Harlingen staat bovenaan de lijst van kansarme gemeenten, gevolgd door Midden-Groningen, Enschede en Veendam
Wat de onderzoekers opvalt, is dat dertigers die in het Noorden zijn opgegroeid armoede minder vaak ontstijgen dan dertigers in de rest van het land. Harlingen staat bovenaan de lijst van kansarme gemeenten, gevolgd door Midden-Groningen, Enschede en Veendam.
Verdienkansen
Kijkend naar verdienkansen scoren meer Friese plaatsen ongunstig, zoals Kootstertille, De Westereen en stadswijken in Leeuwarden. Er staan ook veel plaatsen op in Groningen, Drenthe, de kop van Overijssel en Flevoland.
Daar staat dan volgens Jouke van Dijk, de Groningse hoogleraar regionale arbeidsmarktanalyse, tegenover dat als er naar ‘brede welvaart wordt gekeken’, de Friezen als gelukkiger uit de bus komen dan Groningers.
Alle data zijn te bekijken op kansenkaart.nl
Opinie: Armoedebestrijding moet, maar rijkdom hoef je niet aan te pakken
Hoe sta je als christen tegenover armoede? Moet je in de politiek streven naar een egalitaire samenleving of moet je economische verschillen juist laten bestaan. En wat zeggen de oude bronnen?