Domineeszoon Christiaan Hendrik uit Harlingen streed in Amerikaanse Burgeroorlog voor afschaffing van de slavernij

Aan Zuiderhaven 69 in Harlingen was eens de pastorie van de Hersteld Evangelisch-Lutherse gemeente. De zoon van pastoor Joosten vertrok naar Amerika en streed in de Burgeroorlog (1861-1865) mee voor afschaffing van de slavernij.

Briefkaart ter viering van het einde van de burgeroorlog en de afschaffing van de slavernij in de Verenigde Staten onder president Lincoln in 1865. Gepubliceerd door S. Bott, Philadelphia.

Briefkaart ter viering van het einde van de burgeroorlog en de afschaffing van de slavernij in de Verenigde Staten onder president Lincoln in 1865. Gepubliceerd door S. Bott, Philadelphia. Afbeelding: Library of Congress

Harlingen kende al sinds 1650 een Lutherse gemeenschap. Eind achttiende eeuw kregen de lutheranen te maken met een scheuring in hun kerk, die in Harlingen leidde tot de vorming van twee Evangelisch-Lutherse gemeenten, zo beschreef Lodewijk Born in 2017 in deze krant. In 1855 kwam Hendrik Joosten (1804–1886) vanuit Amsterdam naar Harlingen, waar hij met zijn gezin de pastorie betrok als predikant van de Hersteld Evangelisch-Lutherse gemeente.

Nieuws

menu