Dit artikel is vandaag gratis

Raadslid Tjepke van der Pol van Harlingen krijgt een lintje bij het afscheid in de raad

Burgemeester Ina Sjerp en Tjepke van der Pol, die de koninklijke onderscheiding kreeg. Foto: Joachim de Ruijter

Bij zijn afscheid van de gemeenteraad van Harlingen is raadslid Tjepke van der Pol koninklijk onderscheiden.

Van der Pol is twaalf jaar lid geweest van de raad en kreeg dinsdag de onderscheiding - ridder in de orde van Oranje-Nassau - opgespeld door burgemeester Ina Sjerps.

Hij maakte jarenlang namens D66 deel uit van de raad. Omdat Van der Pol zich niet meer kon verenigen met de landelijke lijn van deze partij, deed hij zijn raadswerk de laatste vier maanden onder de naam Harlingen Vooruit.

Naast Van der Pol namen Marga Liefting (ChristenUnie), Jappie Saakstra (Harlinger Belang), Ron Leen en Bartele Boersma (beiden PvdA) afscheid. Annet Oving nam afscheid als duo-commissielid voor de ChristenUnie. Marga Liefting ontvangt wegens haar langdurige raadslidmaatschap op een later moment een koninklijke onderscheiding.

Nieuwe raad

In Harlingen werd woensdagavond de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. Bijna alle raadsleden die op 16 maart zijn gekozen, legden de eed of belofte af tegenover burgemeester Ina Sjerps. Eén van hen moest verstek laten gaan.

De raad van Harlingen kent vier nieuwkomers en bijna evenveel vrouwen (acht) als mannen (negen). Tegen de landelijke trend in is het aantal fracties van negen gedaald naar acht. Alleen de ChristenUnie keerde niet terug.

Het aantal eenpersoonsfracties is gedaald van vijf naar drie: GroenLinks, HOOP en D66 hebben nu allemaal één zetel.

Nieuws

menu