Dit artikel is vandaag gratis

Harry van der Molen (CDA) vertrekt uit de Tweede Kamer en wordt marketingdirecteur bij mbo-instelling Firda: 'Aan het mbo heb ik al jaren geleden mijn hart verloren'

Harry van der Molen. Foto: Leonard Walpot

Harry van der Molen wordt per 1 februari 2023 directeur Marketing, Communicatie & Public Affairs bij Firda, de nieuwe fusieorganisatie van ROC Friese Poort en Friesland College. Dat betekent dat hij na bijna zeventien jaar de actieve politiek verlaat. Hij zat sinds 2017 voor het CDA in de Tweede Kamer.

De overstap van de politiek naar het onderwijs komt volgens een verklaring van Van der Molen op het juiste moment. ,,Het gaat op dit moment goed met mijn gezondheid. Tegelijk ben ik gaan beseffen dat ik keuzes moet maken als ik dat zo wil houden. Ik heb een aantal gezonde jaarringen om mijn stam nodig.”

In maart 2021 verliet de Leeuwarder voor acht maanden de Kamer vanwege een burn-out. Ongeveer een jaar geleden keerde hij terug. Van der Molen was voor zijn Haagse jaren acht jaar gemeenteraadslid en van 2014-2017 wethouder in Leeuwarden.

,,Terugkomen na een burn-out blijkt steeds ontzettend ingewikkeld. Ik voelde dat ik niet meer kon brengen wat ik voorheen deed. Ook al kijk ik met plezier terug op wat ik de afgelopen weken wel heb bereikt, zoals geld voor de spoorburg bij Leeuwarden en het debat over het Fries. Het debatteren ga ik toch echt wel missen.” Toch laat hij voor zijn gevoel een goede groep achter, ook als het gaat om de vertegenwoordiging van Fryslân in de Kamer. ,,Er is weer zoiets als een ‘Friese maffia’ ontstaan. En zoiets hebben wij als provincie nu eenmaal hard nodig.”

Eervol

Het besluit om te stoppen middenin een ambtstermijn, was niet eenvoudig. ,,Dat besluit komt na maanden van wikken en wegen. Iedereen die me een beetje kent, weet dat dit niet makkelijk is geweest. Kamerlidmaatschap is een unieke baan. Het is bijzonder eervol. Elke keer als je de grote zaal met de blauwe stoelen binnenloopt, heb je de kans om iets voor mensen te betekenen. Dat doe ik al jaren met veel plezier. Maar het werk heeft mij ook persoonlijk veel gekost.”

In het verleden was Van der Molen ongeveer twee jaar werkzaam als Hoofd Marketing & Communicatie bij ROC Friese Poort. Sinds 2017 is hij namens het CDA lid van de Tweede Kamer, waar hij onder andere de woordvoering over het mbo, hoger onderwijs en wetenschap in portefeuille heeft. ,,Aan het mbo heb ik al jaren geleden mijn hart verloren”, zegt Van der Molen. ,,Ik vind het mooi dat ik mij daarvoor opnieuw in kan gaan zetten. Het is een unieke kans, die heel goed bij mij past. Ik ken het vak, de regio en de uitdagingen.”

Afscheid

Officieel begint Van der Molen per 1 februari 2023 bij Firda. Van der Molen neemt al volgende week afscheid van de Tweede Kamer. ,,Het voelt raar dat het donderdag, na nog een laatste drukke week, ineens om mijn afscheid draait. Ik heb er zelf zo vaak andere collega’s uitgezwaaid.”

Maar vooral kijkt Van der Molen uit naar werken dichtbij huis. ,,Ik kan straks op de fiets naar de Schrans waar het tijdelijke hoofdkantoor van het mbo is gevestigd. ,,En als we straks in het Cambuurstadion zitten, kan ik er zelfs naartoe lopen.”

Net als Van der Molen kijkt ook Remco Meijerink, die binnen het college van bestuur van Firda vanaf 1 januari de rol van voorzitter vervult, uit naar de samenwerking. ,,Het is voor onze nieuwe school Firda een unieke kans om iemand als Harry aan ons te binden. Hij kent het vak, de regio en de uitdagingen waar we voor staan. We zijn straks ook landelijk gezien een relatief grote mbo-instelling en zullen zijn kennis, ervaring en netwerk heel goed kunnen gebruiken.”

Nieuws

menu