Hartprobleem vaak te laat opgemerkt, ook bij Jeldou Aukes uit Kûbaard: 'Soms werd het zwart voor mijn ogen en trok ik grijs weg. Dit was het, dacht ik dan'

Jeldou Aukes runt bed & breakfast Joarum in Kûbaard, werkt als foodstylist en wandelt elke dag flink wat kilometers. Stilzitten zit niet in haar bloed en het haar gasten met heerlijke ontbijtjes naar de zin maken, is wat zij het liefste doet. Blij dat dat weer kan, want niet zolang geleden moest ze haar B&B tijdelijk sluiten. „Ik kreeg aanvallen van hevige beklemming op de borst en benauwdheid, alsof mijn keel werd dichtgedrukt. Soms werd het zwart voor mijn ogen en trok ik grijs weg. Dit was het, dacht ik dan.”

Jeldou Aukes uit Kûbaard.

Jeldou Aukes uit Kûbaard. Foto: Anne van der Woude

De klachten begonnen in 2017. Jeldou werd door haar huisarts doorverwezen naar een cardioloog die een lekke hartklep constateerde. Ze kreeg medicijnen, maar de klachten werden alsmaar erger. Ze meldde zich opnieuw bij de huisarts die vermoedde dat Jeldou – al langer reumapatiënte – het syndroom van Tietze had: een aandoening aan het kraakbeen tussen het borstbeen en de ribben. De fysiotherapeut sloot zich daarbij aan.

Nieuws

menu