Havo-leerling Jesper Jaarsma wil niet naar hbo, maar gaat voor zijn passie: hij wil ambulancebroeder worden

Havo-eindexamenkandidaat Jesper Jaarsma (17) uit Menaam gaat geen hbo doen, maar mbo-verpleegkunde, want daarmee kan hij ambulancebroeder worden. „Ik kies wat het best bij mij past.”

Jesper Jaarsma wil ambulancebroeder worden. Eerst moet hij zijn havo-examen nog halen.

Jesper Jaarsma wil ambulancebroeder worden. Eerst moet hij zijn havo-examen nog halen. Foto: Marchje Andringa

Het ligt zo voor de hand: wie vmbo heeft, gaat naar het mbo, havisten gaan naar het hbo en vwo’ers naar de universiteit. Ouders en docenten gaan er vaak als vanzelf van uit dat leerlingen een vervolgopleiding kiezen op wat dan heet het ‘hoogste’ niveau dat ze aankunnen.

Maar dat hóéft natuurlijk niet. Toch moet je best sterk in je schoenen staan om je aan die sociale verwachtingen te onttrekken. Jesper Jaarsma, examenleerling op csg Anna Maria van Schurman in Franeker, heeft daar echter niet zo’n moeite mee. ,,Het maakt mij helemaal niet uit wat anderen ervan denken. Ik wil gewoon op de ambulance werken en dat kan het beste met mbo 4 Verpleegkunde.”

Hij had gisteren even een dagje rust. Woensdag was het examen Nederlands pittig, ,,maar dat stond ook in de krant, dus er wordt waarschijnlijk wel soepeler gerekend.”

Makkie

Vandaag staat Duits op het programma, maar dat wordt een makkie. ,,We hebben vanwege de baan van m’n vader tien jaar in Zwitserland gewoond. Ik geef als bijlesassistent Duits aan havo 4-leerlingen hier op school.” Wat meer problemen verwacht Jesper bij scheikunde, want dat heeft hij in Zwitserland nooit gehad. ,,Daar heb ik dus geen basis in. Ik viel er vorig jaar in havo 4 middenin. Maar de practicumlessen vind ik wel leuk.”

Ter voorbereiding op de examens maakt hij een proefexamen op examenoverzicht.nl. ,,Dan kijk ik na afloop wat ik verkeerd heb gedaan. Vaak blijk ik dan op één of een paar specifieke onderwerpen de mist in gegaan te zijn. De lesstof daarover neem ik dan nog eens goed door. Zo voorkom ik dat ik het héle leerboek doorploeter terwijl ik het meeste al weet.”

Aan het kiezen van een vervolgopleiding was Jesper anders dan veel klasgenoten de afgelopen maanden weinig tijd kwijt. Het idee om ambulancebroeder te willen worden was namelijk al in Zwitserland gerijpt. ,,Daar begin je na het derde middelbareschooljaar al met ‘werkend leren’. Dus ik moest toen al weten wat ik wilde. Ik ben me gaan oriënteren op verpleging, want ik heb altijd al graag mensen willen helpen. De eerste hulp leek me het interessantst. Toen heb ik bij verschillende eerstehulpberoepen stage gelopen en zo ben ik uitgekomen bij het ambulancewerk. Je kunt dan mensen helpen op momenten dat het er echt op aan komt.”

Jesper had zelfs al een baan gevonden, maar door veranderend werk van zijn vader kwam het gezin terug naar Fryslân. ,,Toen moest ik toch weer naar school, naar havo 4. Maar achteraf is het me toch wel goed bevallen om nog twee jaar naar school te gaan. Ik kan de rest van m’n leven nog genoeg werken.”

Mensen helpen

Hij had nu als aanstaand geslaagd havist voor hbo Verpleegkunde kunnen kiezen. ,,Op hbo-niveau is dat vrij theoretisch. Protocollen schrijven en zo, en dan later logistiek werk doen, mensen aansturen. Maar dat trekt mij niet. Ik wil op die ambulance zitten, ervaring opdoen met de praktijk van het hulp bieden. Veel mensen snappen dat niet, maar als je praktisch bezig wilt zijn met eerste hulp, zoals ik, dan is het hbo een heel slechte keuze.”

Veel mensen vinden het moeilijk te begrijpen ,,dat je een niveau lager gaat doen”, zegt Jesper. ,,Dat maakt me niet uit. Klasgenoten vinden het eerst misschien wat apart, maar dat waait wel over en je ziet de meesten straks toch niet weer.”

Zijn ouders vonden het gelukkig wel meteen een verstandige keuze. ,,Mijn moeder zit zelf ook in de verpleging. Ze snapt het helemaal en ondersteunt me volledig.” Daar komt nog bij: Jesper heeft een brommerhobby. ,,Ja, ik wil ook wat tijd overhouden voor leuke dingen, zoals m’n brommer.”

Voor wat extra uitdaging kiest hij trouwens voor verpleegkunde bij de defensieopleiding Veiligheid en Vakmanschap (VeVa) aan ROC Friese Poort. ,,Dan komt er een stukje discipline bij, wat ik soms nog een beetje mis. Als ik de opleiding na vier jaar heb afgerond, heb ik mbo 4 Verpleegkunde, maar kan ik ook nog een tweejarige vervolgopleiding doen tot onderofficier verpleegkunde. Dan kan ik op de eerste hulp werken bij Defensie en misschien op missie uitgestuurd worden.”

Of Jesper dat inderdaad wil, weet hij nog niet zeker. ,,In ieder geval zie ik mezelf over een jaar of wat in de ambulance werken, of dat nou bij Defensie is of niet. Wie weet wat er nog op m’n pad komt.”