Dit artikel is vandaag gratis

Heerenveen wil door met woonplannen. Gemeente legt advies over opnieuw opstarten van de procedure rondom grondverkoop naast zich neer

Woningbouw. Foto: Shutterstock

Als het aan Heerenveen ligt, dan gaat een aantal grote woningbouwplannen ondanks het Didam-arrest gewoon door. Daarmee legt de gemeente juridisch advies over bijbehorende risico’s naast zich neer.

Heerenveen besloot zich afgelopen zomer door juristen te laten voorlichten over dat wat het Didam-arrest betekent voor lopende woningplannen, zoals de locaties Noordplot (driehonderd appartementen) en Noord Oost (250 woningen) in Heerenveen. Ook de projecten in Tjalleberd (dertig huizen) en Jubbega (tien woningen) zijn meegenomen in het advies.

Het Didam-arrest is een gerechtelijke uitspraak die in november 2021 werd gedaan door de Hoge Raad en ertoe heeft geleid dat overheden de verkoop van grond en ander onroerend goed voortaan niet meer met één partij mogen afwikkelen. Andere (bouw)bedrijven moeten ook de kans krijgen om mee te dingen en een voorstel op tafel te leggen.

Nieuw selectieproces

Wethouder Hedwich Rinkes schrijft nu aan de gemeenteraad dat uit het advies blijkt dat ‘de lopende onderhandelingen en gesloten(intentie)overeenkomsten moeten worden beëindigd’. Voor de genoemde locaties dient vervolgens ‘een nieuw selectieproces plaats te vinden’.

Hoewel dit in praktijk betekent dat dat Heerenveen een streep zou moeten zetten door de afspraken met Van Wijnen Noord (Noordplot en Noord Oost) en RE Projectontwikkeling (Jubbega), legt de gemeente die aanbeveling op basis van het zogeheten vertrouwensbeginsel naast zich neer.

Het neemt daarbij de genoemde risico’s (schadeclaims en vertraging door juridische procedures) voor lief, omdat die anders ook wel waren ontstaan. Andere belanghebbenden dan de eerder aangewezen bouwer ‘moeten zich melden via een kort geding’.

Nieuws

menu