Dit artikel is vandaag gratis

Heerenveen zegt toe meer Fries bij straatnamen te gaan gebruiken, behalve in Skoatterwâld

Een Fries straatnaambord. Foto: ANP

De Friese taal moet op termijn beter naar voren komen in de straatnaamborden in de gemeente Heerenveen. Die ambitie deelt het college na vragen van de FNP.

Volgens de FNP is het geen goed signaal dat de gemeente bij de keuze voor nieuwe straatnamen in Skoatterwâld voor ‘weg’ heeft gekozen. Dit had ‘wei’ moeten zijn, vindt de partij.

Dat de FNP juist nu deze kritiek uit, is niet toevallig. Na overleg met de wijkraad, de Stichting Historie Heerenveen en het nabijgelegen Museum Belvédère werd besloten om – als verwijzing naar de geschiedenis van het gebied waarin de woonwijk gebouwd is – straatnamen te vernoemen naar Friese kunstenaars, zoals Gerrit Benner en Froukje Wartena. Hier had een Friese uitgang beter bij gepast, aldus de FNP.

Andere route

Heerenveen laat weten de wens van de FNP om meer Fries te gebruiken te delen, maar kiest wat Skoatterwâld betreft een andere route. Volgens de gemeente is dit in lijn met de keuze voor Nederlandstalige borden die ruim twintig jaar geleden bij de aanleg werd gemaakt.

Nieuws

menu