De vrijheid vieren op een jeugdcamping op Terschelling. En dan met een alcoholintoxicatie in een helikopter naar het vasteland | Column

‘Hee jij bent niet dat leuke chickie dat mee zou naar mijn tent zeker? Maar jij mag ook wel mee hoor.’ Een wodka walm komt mij tegemoet. Mijn vijftienjarige patiënt - met een ontbloot bovenlichaam vol met telefoonnummers en meisjesnamen - is een vakantievierder van Terschelling. Ik check zijn vitale toestand.

Jongeren lopen met lege kratten bier door het dorp Renesse.

Jongeren lopen met lege kratten bier door het dorp Renesse. Foto: ANP

Een alcoholintoxicatie is ons niet vreemd in de zomermaanden. Sterker nog, voor ons is de zomervakantie pas echt begonnen als deze categorie zich aandient.

Vaak wordt de ernst van de situatie onderschat en hebben vrienden of ouders niet in de gaten hoe deze categorie ternauwernood aan een opname op de intensive care ontsnapt. Zij kunnen onderkoeld, in shock of in een coma raken, simpelweg door een teveel aan alcohol te nuttigen.

Wij zijn continu bezig om bloedsuikers en elektrolyten in balans te houden en uitdroging te voorkomen. En dit zijn alleen maar de risico’s op korte termijn. Op lange termijn kan dit dusdanige gevolgen hebben, dat jongeren daarom in een nazorgtraject terecht komen.

Vrijheid vieren

Enfin. Van heinde en verre komt men naar jeugdcampings om vrijheid te vieren. En dat resulteert voor sommige jongeren dus in een helikoptervlucht naar het vasteland. Naar mijn afdeling in het MCL wel te verstaan.

En als ons harde werken met een kotsende en tierende jongere (‘ik wil terug naar mijn tent en wel nu!’) wordt beloond, kunt u zich voorstellen dat wij ons genoodzaakt zien om dit luchtig op te nemen. En vooral niet te serieus ingaan op de jongere op dat moment. Dit in tegenstelling tot de ouders, zij spreken een kinderarts over de gevolgen van de opname en worden doorverwezen naar een nazorgtraject in hun eigen buurt.

Niet iedereen hoeft gelukkig bij ons te overnachten. Sommige jongeren kunnen met de staart tussen de benen een paar uurtjes later met hun ouders in de auto terug naar huis. Van die helikoptervlucht weten ze niet veel meer, maar van deze autorit des te meer denk ik.

Mirte van der Veen is kinderverpleegkundige bij het Medisch Centrum Leeuwarden