Herberg Blije wordt huiskamercafé: 'Een mooie plek voor fietsers om een kop koffie en een koek te nuttigen'

De monumentale herberg Veldzicht in het centrum van Blije wordt een huiskamercafé. De verwachting is dat het in de loop van volgend jaar de kroeg open kan.

Vajenna, Fardou en Jildou spelen op de Brink voor Cafe Veldzicht in Blije

Vajenna, Fardou en Jildou spelen op de Brink voor Cafe Veldzicht in Blije Foto: Jan Spoelstra

Het Waddenfonds draagt 50.000 euro bij aan de verbouwing, die in totaal bijna 190.000 gaat kosten. Het bestuur van mfa Blije gaat het huiskamercafé beheren. Volgens Gerlof Miedema, voorzitter van het mfa, is er geen sprake van concurrentie. ,,Dat was voorheen wel het geval, met een andere uitbater van de kroeg, maar nu vallen beide gebouwen onder één bestuur. Het huiskamercafé is zo’n vijftig vierkante meter en biedt plek voor kleine groepen van maximaal tien mensen. Grotere groepen kunnen terecht in het mfa.”

Leeg

Het pand stond al enige tijd leeg, al wordt het wel door verenigingen gebruikt als vergaderruimte. Nu wordt het daarnaast een ontmoetingsplek waar bijvoorbeeld samen kan worden gekookt en gegeten. Ook kunnen mensen er familiefeesten houden.

De precieze plannen met het huiskamercafé zijn nog niet bekend, geeft Miedema aan. ,,We willen er in ieder geval met vrijwilligers een ontmoetingsplek van maken. Maar we denken ook aan openstelling rond en in het weekeinde voor bijvoorbeeld elfstedentochtfietsers. De route loopt langs Veldzicht en is een mooie plek voor fietsers om een kop koffie en een koek te nuttigen.” Ook hoopt het huiskamercafé bezoekers van de nog te openen Terp van de Takomst te mogen ontvangen.

Open

Het Waddenfonds geeft een subsidie van 50.000 euro aan het project, dat in totaal een investering vergt van 187.354 euro. Wanneer de verbouwing klaar is kan Miedema nog niet aangeven. ,,De planning was op 1 september met de verbouw te beginnen en op 1 januari de de deuren te openen. Maar het werk moet nog beginnen dus ik verwacht dat in de loop van volgend jaar de kroeg open kan”.