Slopen? Herbestemming Noord redt karakteristieke panden graag van leegstand en verloedering: 'Mooi dat een pand de mienskip weer kan versterken'
Kenniscentrum Herbestemming Noord bestaat straks tien jaar. Inmiddels zijn er al meer dan honderd karakteristieke panden met behulp van het kenniscentrum behoed voor sloop of verloedering door er een nieuwe functie aan te verbinden. ,,Er zijn elke periode weer nieuwe uitdagingen.”

Murk de Jong en Machiel Adema voor het gebouw van DBF in Heerenveen. Foto: Simon Bleeker
Een kunstgalerie in een monumentale boerderij, een brandweerkazerne die een creatieve en zakelijke broedplaats wordt of een oude mastenmakerij die transformeert tot een hotel. Het is slechts een greep van herbestemmingen waarbij kenniscentrum Herbestemming Noord afgelopen jaren kon ondersteunen. Vaak komen pandeigenaren bij hen om advies, soms springen ze ook zelf op de bres voor een bijzonder pand.
Het kenniscentrum is een in 2013 opgericht samenwerkingsverband tussen Stichting DBF, die projecten uitvoert om de leefbaarheid en economie van dorpen in Noord-Nederland te vergroten, en de twee noordelijke steunpunten voor cultureel erfgoed: Steunpunt Erfgoed Drenthe en Steunpunt Monumentenzorg Fryslân. Ook wordt het kenniscentrum ondersteund door de provincies Fryslân en Drenthe en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE).
In een oude Heerenveense leerlooierij uit 1836, in 2007 gered van sloop, zet de directeur van het DBF, Murk de Jong, de doelstelling van het kenniscentrum uiteen. ,,We proberen het platteland leefbaar te houden, daar komt het op neer”, vertelt hij. ,,Gelukkig is de afgelopen jaren de waardering voor het platteland enorm gegroeid. Heel Nederland ziet inmiddels hoe mooi het hier is.”