Nederland maakt de schade op na storm Eunice: vier doden, veel omgevallen bomen, zeker tot in de middag geen treinen door problemen op het spoor

Door storm Eunice belandden twee bomen tegen de gevel van Museum Joure. Foto: Siska Lubach
Eunice trok met windkracht 10 over Nederland en pas in de nacht van vrijdag op zaterdag om 02.19 uur werd code rood, die toen nog in een flink deel van Nederland gold, ingetrokken. Omgewaaide bomen en weggewaaide gevels en dakplaten als gevolg van de storm veroorzaakten in grote delen van Nederland overlast.
Op diverse plekken moesten mensen hun woningen verlaten omdat daken waren weggewaaid en werd elders onderdak voor hen geregeld. In Sneek werden 24 woningen in de wijk Lemmerweg-Oost ontruimd, na forse schade. Bij Museum Joure kwamen twee bomen tegen de gevel en in de hele provincie waaiden bomen om die ook voor afgesloten wegen zorgden.
In Den Haag werden huizen rondom de Elandkerk vrijdagavond laat opnieuw ontruimd vanwege een beschadigde kerk. Meerdere dakleien zijn van een van de twee kerktorens gevallen. Daardoor kan de toren mogelijk instabiel worden, is de conclusie na onderzoek. Zaterdag zullen de torens aan de Elandstraat verder geïnspecteerd worden.
In alle veiligheidsregio’s kwamen vele honderden schademeldingen binnen. Bij verzekeraar Interpolis stond de telefoon roodgloeiend en vrijdagavond waren er al ruim 2400 meldingen van stormschade, terwijl Eunice toen nog volop over ons land raasde.
Geen code rood meer
Het weeralarm van het KNMI (code rood) dat vanwege storm Eunice nog gold voor Noord-Holland, Flevoland, Friesland, het IJsselmeer- en het Waddengebied is in de nacht van vrijdag op zaterdag om 02.19 uur opgeheven. Inmiddels is code geel van kracht in Noord- en Zuid-Holland, Zeeland, het IJsselmeer- en het Waddengebied, Flevoland, Groningen en Friesland. In de rest van Nederland gelden geen waarschuwingen meer.
In de provincies waar code geel geldt, kunnen nog zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur voorkomen. De komende uren neemt de wind geleidelijk in kracht af, maar zaterdagavond en ook zondag kunnen volgens het KNMI vooral in het westen van het land opnieuw zware windstoten voorkomen.
Geen treinverkeer
Het treinverkeer werd vrijdag om 14.00 uur stilgelegd. Volgens spoorbeheerder ProRail is er veel schade aangericht en rijden er zaterdagmorgen nog steeds geen treinen. Op veel plekken in het land liggen omgevallen bomen op het spoor of is de bovenleiding beschadigd. Rijkswaterstaat verwacht een groot deel van de zaterdag bezig te zijn met het opruimen van snelwegen.
Medewerkers van ProRail zijn zaterdagochtend vroeg druk bezig met de schade die storm Eunice heeft aangericht aan het spoor. Door storm Eunice zijn op veel trajecten bomen gevallen of is schade aan bovenleidingen. Op Twitter spreekt de spoorbeheerder van „enorme schade”. NS waarschuwt treinreizigers dat ze er rekening mee moeten houden dat het mogelijk tot in de middag kan duren voordat treinen weer rijden. „Plan uw reis kort voor vertrek”, stelt NS op de website.
Op de vroege ochtend meldde ProRail al dat de storm in het grootste deel van Nederland naar een dusdanig niveau was gegaan dat in het hele land geschouwd kan worden en de herstelwerkzaamheden veilig kunnen worden opgestart. Rond 08.00 uur meldde de spoorbeheerder in het liveblog over de storm dat op enkele lijnen het herstel snel gaat en dat daar „voorzichtig weer treinen kunnen rijden”. Het betreft hier treinen van regionale vervoerders, niet van NS.
Plastic
De meeste meldingen kreeg ProRail over bomen op het spoor. „Maar we zien ook vaak dat er plastic in de bovenleiding is gekomen. Om dit te herstellen moet eerst de spanning van de bovenleiding gehaald worden voordat onze monteurs dit kunnen verwijderen”, stelde ProRail daarover.
Een woordvoerster van NS kan zaterdagochtend vroeg nog niets zeggen over het moment dat er mogelijk weer treinen gaan rijden. „Wij moeten wachten tot het spoor veilig wordt verklaard.” Ze hoopt dat in de loop van de ochtend meer duidelijk is over de schade en de tijd die het herstellen vraagt. Daarvan is de treinenloop afhankelijk.
Zware storm
Eunice was een zware storm met op grote schaal urenlang windkracht 10. Tijdelijk werd op enkele plaatsen windkracht 11 gemeten, maar tot een uurgemiddelde windkracht 11 (officiële zeer zware storm) kwam het niet, meldde Weeronline eerder. De zeer zware windstoten veroorzaakten in vrijwel het hele land grote schade en hinder.
Hier en daar werden uitschieters naar windkracht 12 gemeld, onder meer vanaf Rotterdam The Hague Airport en vanaf de vuurtoren Brandaris op Terschelling.