Dit artikel is vandaag gratis

De roc's Friesland College en Friese Poort gaan samen verder onder de naam Firda, het Scandinavische woord voor 'vieren'

Studenten kijken live mee met de bekendmaking van hun nieuwe schoolnaam. Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen

De mbo-instellingen Friesland College en ROC Friese Poort gaan vanaf 1 augustus 2023 samen verder als Firda. De naam is afgeleid van het Scandinavische woord ‘vieren’. Firda is gekozen door medewerkers en studenten van de twee scholen.

De naam werd donderdagmiddag tegelijkertijd via een livestream op alle locaties van de scholen bekendgemaakt. Dit gebeurde zowel in Fryslân als in Urk en Emmeloord.

De fusie tussen de twee roc’s is noodzakelijk omdat het aantal studenten terugloopt. Door de fusie kunnen kleine opleidingen blijven bestaan en kan er efficiënter worden gewerkt.

Twee jaar lang werkten de bestuurders Remco Meijerink en Alice Muller van Friese Poort en Carlo Segers, bestuurder van het Friesland College, aan de fusie. Per 1 januari 2023 gaat de fusie in. De drie vormen dan gezamenlijk het college van bestuur van de school. Meijerink en Segers lieten onlangs in het Friesch Dagblad weten dat er geen gedwongen ontslagen volgen uit de fusie, mede omdat er door natuurlijk verloop toch al mensen afvloeien.

Gevels

De namen Friese Poort en Friesland College blijven eerst nog op de gevel staan. Bij aanvang van het studiejaar 2023-2024 staat er op alle gevels Firda. Het hoofdkantoor van Firda komt in de toekomstige vestiging in het nieuwe Cambuurstadion.

De medewerkers en studenten die zich bogen over een nieuwe naam kregen daarbij hulp van twee bureaus. De opdracht voor hen was om een passende nieuwe naam te zoeken voor de fusieschool met een noordelijke klant en die kort en krachtig was. De keuze viel op Firda. De naam klinkt eerst abstract. ,,Maar door de klank geeft Firda direct een positief en goed gevoel”, aldus Remco Meijerink. ,,Stevig en nuchter, maar ook opgewekt.”

Nieuws

menu