Dit artikel is vandaag gratis

Het Kazemattenmuseum krijgt een Sherman Firefly koepel met een 17 ponder kanon, het type tank dat in de Koude Oorlog ook daadwerkelijk op de Afsluitdijk stond

Geschutskoepel van een 105 mm Shermantank bij het Kazemattenmuseum Foto: Kazemattenmuseum

Ruim dertig jaar geleden is voor de deur van het Kazemattenmuseum in Kornwerderzand het bovenste deel van een Shermantank ingegraven, met daarop een 105 mm houwitser. Het staat symbool voor de Koude Oorlog. Maar eigenlijk is dit niet het exemplaar dat er in de vijftiger jaren van de 20e eeuw stond.

De 105 mm Sherman koepel zal daarom worden vervangen door een Sherman Firefly koepel met een 17 ponder kanon. Dat is wel het type dat op de NAVO-basis, met onder meer Amerikaanse en Canadese militairen, was ingegraven en in beton gestort. Toen de basis verdween werd ook de koepel verwijderd.

‘Het Kazemattenmuseum zou graag een koepel hebben van het type tank dat in de Koude Oorlog daadwerkelijk op Kornwerderzand aanwezig was. En dat gaat nu lukken. Het museum kan de huidige koepel ruilen tegen een Sherman Firefly koepel’, aldus een persbericht.

Rijdende Shermantank

Er wordt geruild met het bedrijf British American Infantry Vehicles uit Nederweert, die weer belang had bij het exemplaar van het museum. Maandag wordt de huidige tankkoepel van zeven ton bij Kornwerderzand verwijderd met een telescoopkraan en naar Nederweert gebracht, en vóór het museumseizoen in april begint moet de Sherman Firefly koepel ervoor zijn teruggekomen.

De koepel uit het Kazemattenmuseum wordt gerestaureerd en wordt onderdeel van een rijdende Shermantank.

Nieuws

menu