Middelbare scholen over Roze Zaterdag: diversiteit is niet alleen deze week van belang, maar het hele jaar door

Met de landelijke Coming Out Day en Roze Zaterdag staan middelbare scholen deze week extra stil bij seksuele diversiteit. Wat structurele aandacht voor het onderwerp betreft maakt het nogal uit op welke school in Fryslân je zit.

De hal van Piter Jelles !mpulse is versierd in de aanloop naar Roze Zaterdag.

De hal van Piter Jelles !mpulse is versierd in de aanloop naar Roze Zaterdag. Foto: Marchje Andringa

De regenboogvlag wapperde maandag fier in de masten op alle locaties van CVO Noord, onder meer bij CSG Comenius en christelijk gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden en CSG Anna Maria van Schurman in Franeker. ,,We zien deze week als een goede aanleiding om seksuele diversiteit bespreekbaar te maken”, zegt Marinus Giesing, directeur van de Comenius-locaties Forum en Esdoorn. ,,Het is een onderwerp tijdens de dagopening en docenten bespreken het tijdens de coachingslessen met mentoren.”

Educatief doen de CVO-Noord-scholen even niets met seksuele - en genderdiversiteit. ,,Dan doen we wel altijd in de week van Paarse Vrijdag, in december. Deze week is daar een lichte variant van.” Giesing vindt het belangrijk dat zijn team uitspreekt dat leerlingen zichzelf mogen zijn op school.

,,Het is nog steeds nodig om aandacht te geven aan seksuele diversiteit en geaardheid. Het gevaar is dat je denkt dat je genoeg doet door er één keer per jaar aandacht aan te besteden. Terwijl het eigenlijk het hele jaar door op de agenda moet staan. Hoe we dat kunnen doen, is voor ons nog wel eens een zoektocht, geef ik toe.”

Voortrekker

Piter Jelles !mpulse (Leeuwarden) wordt landelijk gezien als een van de voortrekkers op het gebied van seksuele diversiteit. De school maakt sinds 2015 deel uit van All inc.eu, een Erasmus+-project waarbinnen scholen en universiteiten uit zeven Europese landen samen onderzoek doen naar tolerantie en inclusief onderwijs.

Doel is om een veilig schoolklimaat te creëren waarin leerlingen elkaar accepteren zoals ze zijn, vertelt deelschoolleider Ralph de Jong. ,,Roze Zaterdag is daar slechts een versterking van. We versieren de entree, hijsen de regenboogvlag en praten met elkaar over het onderwerp. Maar de echte bewustwording regel je niet binnen een week. Dat doe je door er structureel aandacht aan te besteden tijdens onder andere lessen Mens en natuur.”

Vaardiger met taal

Hoewel docenten en leerlingen van Piter Jelles !mpulse op school volgens De Jong al jaren zonder problemen voor hun geaardheid kunnen uitkomen, zijn er ook hier zo nu en dan nog moeilijkheden. ,,De les beginnen met ‘goedemorgen jongens en meisjes’ kan tegenwoordig bijvoorbeeld niet meer. Door telkens weer stil te staan bij de vraag wat voor een ander gevoelig kan liggen, word je steeds vaardiger met taal en leer je welk effect bepaalde uitspraken hebben.”

Binnen de muren van het Lindecollege in Wolvega is seksuele diversiteit ook al lang een belangrijk thema, zegt afdelingsleider onderbouw René Venema. ,,Er bestond dan ook absoluut geen discussie over de vraag of we de regenboogvlag, die we maandag vanwege Coming Out Day hadden gehesen, nog wat langer moesten laten hangen richting Roze Zaterdag.”

Gender and Sexuality Alliance (GSA)

Om ervoor te zorgen dat iedereen zich thuis voelt op het Linde College, ongeacht overtuiging of geaardheid, werd een aantal jaar geleden een Gender and Sexuality Alliance (GSA) opgericht. Die valt onder de vlag van een landelijk netwerk en bestaat uit leerlingen en medewerkers van de school.

Zij kunnen tijdens een tweewekelijkse bijeenkomst hun verhaal aan gelijkgestemden vertellen. Daarnaast organiseert de GSA van het Linde College op 10 december de jaarlijkse Paarse Vrijdag, waarop iedereen door het dragen van paarse kleding zijn of haar steun voor seksuele- en gender-diversiteit kan laten zien.

Er zijn meer scholen in Fryslân, onder andere die van CVO-Zuid-Fryslân, die een GSA hebben opgericht.

Project Burgerschap

Nieuw dit jaar is het project Burgerschap, vertelt Venema, die zelf ook tot de LHBTI-gemeenschap behoort. ,,Daarbinnen krijgt alles wat met de maatschappij te maken heeft een plaats. Drie dagen lang worden brugklassers ondergedompeld in de wereld van milieu, duurzaamheid en seksuele diversiteit. En begin maart schotelen we tweedeklassers hetzelfde voor.”