Wanneer beginnen we met de echte veranderingen en gaan we minderen, echt verduurzamen en veranderen we onze systemen? | Column Ingrid van de Vegte

Ingrid van de Vegte.

Ingrid van de Vegte. Beeld: FD

Een dag rijden over snelwegen, 1100 kilometer door Europa, maakte me weer eens duidelijk hoe druk het is op de wegen. En hoe ongelooflijk veel vrachtwagens er rijden, met nummerborden uit alle EU-landen. Het is een grote stroom van veel zware wagens vol met spullen, dieren, hout, melk, eten, wat dan ook. En dat moet in ieder geval van a naar b. Moet? Echt? Wat is daar veel infrastructuur voor nodig en wat heeft die te lijden!

De zware belasting maakt steeds meer onderhoud nodig en dus rijd je langs steeds meer wegwerkzaamheden ten bate van verbetering in uitbreiding. Volle wegen, daar dus oponthoud, files en daar ook ongelukken. Het vrachtverkeer dieselt vooralsnog, als je de hele dag op de linkerbaan al dat tonnage passeert en aan de overkant net zoveel de andere kant op ziet schuiven, zou je zo kunnen denken dat het minder vervuilende personenverkeer toch maar klein bier is. Je gaat ook denken aan een afstandtax, maar ja, aan de ideeën ligt het niet. En ook nog al die lange dagen voor de vrachtwagenchauffeurs, ver van huis onder vaak matige arbeidsomstandigheden, om iedereen op elk moment van alles te voorzien.

Logistieke centra