Dit artikel is vandaag gratis

Het is mogelijk om Balk deels te verwarmen met restwarmte van de plasticfabriek en de Luts

De warmte van De Luts in Balk kan worden gebruikt om huizen te verwarmen. Foto: Trijntje Veldstra

Het is mogelijk om een collectief warmtenet aan te leggen in Balk op basis van aquathermie en restwarmte van AVK Plastics. Hoeveel alles precies gaat kosten, moet nog worden uitgerekend.

Met name voor het gebied rond het centrum, waar de huizen relatief dicht op elkaar staan is een collectief warmtenet een goed alternatief voor het gasnetwerk, blijkt uit het onderzoek van IF Technology uit Arnhem. De werkgroep hoopt eind dit jaar meer duidelijkheid te hebben over de exacte kosten.

Belangstelling

Voor huizen die verder van het dorp liggen, is een warmtepomp een beter alternatief als ze aardgasvrij willen wonen. Hoe het moet met de monumentale huizen en het industrieterrein moet ook nog verder worden onderzocht. Binnenkort worden de inwoners van Balk betrokken bij het project. ,,Dat hadden we eerst nog niet gedaan. We wilden eerst weten of het überhaupt kans van slagen had.” Desondanks denkt Goffe Venema van de Werkgroep Warmtenet Balk dat er veel belangstelling is.

Op een vergadering van dorpsbelang waren de eerste reacties positief. ,,En het is nu niet alleen meer een duurzaamheidsproject, maar ook een sociaaleconomisch project als je de hoge gasprijzen in ogenschouw neemt.”

Aquathermie

Warmtenet Balk hoopt het collectieve warmtenet binnen acht jaar te realiseren. De huizen kunnen dan hun huis verwarmen op de restwarmte van AVK Plastics en met warmte uit de Luts. Het oppervlaktewater warmt in de zomer op door de zon. Die warmte wordt dan opgeslagen in een tank en gaat dan vervolgens het warmtenet op.

Het initiatief voor het onderzoek komt van Energiecoöperatie Gaasterland, die hierin samenwerkt met woningcorporatie Dynhus, gemeente De Fryske Marren, AVK Plastics, Plaatselijk Belang Balk en ondernemersvereniging Eigen Haard/De Stikke. Balk, dat 1900 huizen telt en 200 andere gebouwen, is voor de gemeente een proefdorp om te kijken welke stappen je moet nemen of subsidies je kunt aanboren om van het gasnet af te gaan.

Nieuws

menu