René heeft nierfalen en wacht op een niertransplantatie. Hoe is dat? 'Bij een gemiste oproep van een onbekend nummer begin ik wel even te zweten'

Een hoge bloeddruk, diabetes, een slechte leefstijl of een erfelijke aandoening: het zijn allemaal oorzaken van chronische nierschade. Een op de tien Nederlanders heeft er last van. Aan hun buitenkant is vaak niets te zien en dus volgt al snel een oordeel. Maar wat houdt de ziekte precies in? Het Friesch Dagblad sprak met een patiënt, een donor en een nefroloog, een arts gespecialiseerd in nieren.

Nierpatiënt Rene Bauritius met zijn dialyse-apparaat.

Nierpatiënt Rene Bauritius met zijn dialyse-apparaat. Foto: Marchje Andringa

Het begon allemaal met een klapvoet. Na lang onderzoek bleek dat René Bauritius (37) een erfelijke nierziekte had. De Achlumer zoekt al bijna drie jaar naar een geschikte donor. Tot op heden zonder succes. In april 2022 is Bauritius begonnen met dialyseren, in de vorm van buikspoeling. Zeven nachten in de week ligt hij acht uren lang aan een apparaat dat zijn nierfunctie (gedeeltelijk) overneemt. Hij is dankbaar voor de techniek die hem in staat stelt te blijven leven, maar geeft ook aan dat dit geen oplossing is voor de langere termijn. „Ik ben echt aan het overleven.”

Dag in, dag uit

Nieuws

menu