Dit artikel is vandaag gratis

Het nieuws bij het Friesch Dagblad van vandaag: het apenpokkenvirus rukt op, Friese ggz-instellingen werken wachtlijsten weg en wat is eigenlijk een megawaterfoon?

Repetitie van De Hegemer Mar fertelt in Heeg. Foto: Niels de Vries

Geen tijd gehad om het nieuws te volgen? Wij praten je bij over de verhalen van het Friesch Dagblad van vandaag.

Het apenpokkenvirus verspreidt zich in Europa. Het is inmiddels gesignaleerd in België en de kans dat het virus ook in Nederland opduikt is groot. Tijd dus om te lezen wat het virus eigenlijk is en wat je ertegen kan doen. Dat kan hier.

Wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg: die zijn er al jaren. Maar nu is er een nieuw plan om mensen sneller de noodzakelijke hulp te bieden. Zestien Friese zorginstellingen willen nauwer met elkaar samenwerken om de ggz efficiënter in te richten.

Iepenloftspullen: het seizoen is weer in volle gang. In Burgum is de opvoering van Schindlers list bijna voorbij, maar wie nog naar een ander iepenloftspul wil, kan te kust en te keur. Er staan er maar liefst vijftien nog op stapel. En het mooie van zo’n iepenloftspul, naast het toneel? Het zorgt zo makkelijk voor verbinding in het dorp.

Een nieuw coalitieakkoord maken waar álle partijen zich in hoofdlijnen in kunnen vinden: hoe doe je dat? In Achtkarspelen verloopt het proces niet vlekkeloos. De niet-onderhandelende partijen willen meer transparantie en eisten een spoeddebat. Donderdag vond dat plaats.

Waar de één vlees eten en vliegreizen radicaal afzweert, consumeert de ander ondanks alarmerend klimaatnieuws op de oude voet verder. Om de wereld leefbaar te houden moet iedereen verduurzamen. Maar hoe krijgen de voorlopers de rest mee? Omgevingspsycholoog Thijs Bouman en groene marketeer Karina Pool vertellen.

Een roestvrijstalen bak met een doorsnede van 1,5 meter. Daarbovenop tien gelaste buizen van verschillende lengtes die de hoogte in reiken. En een geheel dat steunt op drie veren zoals je die ook wel onder een wipkip ziet. Komt zoiets jou al bekend voor? Zo niet, lees dan vooral dit artikel over de Megawaterfoon.

Wil je elke dag de mooiste artikelen uit het Friesch Dagblad zo in je mailbox krijgen? Schrijf je dan hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief . Fijne avond verder!

Nieuws

menu