Het terugwinnen van klanten na de lockdown wordt nog een hele kluif voor lokale ondernemers
,,Ik kan me levendig voorstellen dat dit de ondernemers een beetje lucht geeft.” Voorzitter Joyce Walstra van MKB Noord is voorzichtig positief over de versoepeling voor winkels voor niet-essentiële zaken.
Andries Terpstra in zijn elektronicawinkel EP:Terpstra in Dokkum. Hij maakte in de lockdown van de gelegenheid gebruik om de zaak op te frissen, maar had het zo druk dat dat project langer duurde dan gedacht. Foto: Jan Spoelstra
,,Veel ondernemers hebben wel wat kunnen doordraaien met een bezorgservice, maar in de retail, het lokale midden- en kleinbedrijf, gaat het bij het verkopen ook om het contact met de klant. Ondernemers willen advies geven, het gesprek aangaan. Dat kan met de afhaalservice weer een beetje.”
Daar hoopt Sabrina van der Wal van kledingzaak Trendlabel28 in Lemmer ook op. ,,Mensen kunnen nu de kleding nog steeds niet in de winkel passen, maar ik ben blij dat mensen weer kunnen langskomen. Goede bekenden mogen de kleding best mee naar huis nemen om te passen.”
As ik nei bûten sjoch, is it gewoan tryst: der rint net ien oer strjitte
Van der Wal heeft de winkel net overgenomen. ,,Ik ben twee weken open en ik heb nog geen bekendheid in het dorp”, vreest ze. ,,Ik hoop op de gunfactor. Veel mensen hebben natuurlijk hun aankopen online gedaan. Ik hoop dat ze weer terugkomen naar de winkels.”
De ondernemer had net de collectie van drie merken ingekocht toen de lockdown werd afgekondigd. Het kabinet heeft voorraadvergoeding beloofd voor dergelijke gevallen, maar daar heeft ze nog niets van vernomen, laat staan gekregen. ,,Daar zou ik heel blij mee zijn. Ik heb de afgelopen tijd wel iets weten te verkopen door kleding aan huis te brengen, maar niet veel.”
Onlineketens
De hele detailhandelbranche draaide in 2020 een beter jaar dan in 2019, werd deze week bekend. Dat is inclusief de webwinkels. Veel kleine ondernemers hebben nauwelijks of geen omzet gedraaid. ,,Je kunt vermoeden dat kleine ondernemers opgegeten worden door de grote onlineketens”, zegt Walstra. ,,Klanten die tevreden zijn over online-aankopen, blijven misschien weg uit de gewone winkels. Het terugwinnen van marktaandeel wordt nog heel hard werken voor de lokale ondernemers.”
Veel mensen hebben natuurlijk hun aankopen online gedaan, ik hoop dat ze weer terugkomen naar de winkels
Ondanks dat is eigenaar René van El van modelbouwwinkel De Treinenpassage in Leeuwarden blij met de versoepeling. ,,Ik ben er heel verheugd over. ,,Wij hebben de afgelopen tijd op een, zeg maar, semi-legale manier wat doorgerommeld. Vaste klanten weten ons wel te bereiken en we hebben bestellingen via de post verzonden of in de stad rondgebracht.”
Lees ook: Friese kledingwinkels in lockdown stappen over op levering aan huis
Dat heeft de omzet niet op peil gehouden. ,,Dat kun je niet zeggen, nee. De lockdown is half december begonnen, dat is voor iedere ondernemer de beste tijd. Heel veel ondernemers hebben nul omzet gedraaid; voor de kroeg hier aan de overkant (De Spoek, red.) is het echt een drama. Kleding- en schoenenzaken hebben het ook zwaar.”
Exitstrategie
Al met al is het belangrijkste dat ondernemers licht aan het eind van de tunnel zien, zegt Joyce Walstra van MKB Noord. ,,Wat ze nodig hebben is perspectief: een goede exitstrategie met testen, vaccineren en hygiënemaatregelen zodat de economie weer open kan. Dat de lockdown is verlengd tot 2 maart is de zoveelste bittere pil.”
Lees ook: Klant laat in coronatijd hondenuitlaatservice links liggen en pakt zelf de riem
,,Dat koene wy al wat oankommen sjen”, zegt Andries Terpstra van elektronicazaak EP:Terpstra in Dokkum. ,,Ik kin net wachtsje oant wy wer gewoan iepen kinne. Neat is better as it gewoane kontakt mei de klanten. Dat makket it wurk geselliger en libbener.”
De lockdown is half december begonnen, dat is voor iedere ondernemer de beste tijd
Terpstra’s zaken zijn online gewoon doorgegaan, en ook service en onderhoud is doorgegaan. Bezorgservice hadden ze al en advisering ging nu via thuisbezoek of telefonisch. ,,Wy ha it smoardrok hân. Bestellingen komme út it hiele lân.”
De afhaalservice ziet Terpstra als een eerste stap. ,,It begjin fan de normalisearing. As ik nei bûten sjoch, is it gewoan tryst: der rint net ien oer strjitte. Ik hoopje dat der no wer wat mear reuring komt. Dat moat werom komme. Dat misse wy.”