Het voelt als een grote familie op de Harlinger Zeevaartschool
52 leerlingen van de Maritieme Academie in Harlingen hadden vrijdag een diploma-uitreiking om nooit te vergeten. Het werd een knallend einde van een uitzonderlijk examenjaar.
Onder toeziend oog van familie wordt een leerling van de Zeevaartschool naar voren gehaald tijdens de diploma-uitreiking. Foto: Catrinus van der Veen
Al 202 jaar worden er op de Maritieme Academie in Harlingen aan het einde van het examenjaar diploma’s uitgereikt. Maar zoals dit jaar ging het nog nooit, vertelt directeur Arjen Mintjes. Hij spreekt de aanwezigen toe vanaf een drijvend ponton in de vijver voor de school. ,,2020 was een raar jaar. En jullie krijgen een diploma met een bijzonder verhaal. De diploma-uitreiking moet er een worden om nooit te vergeten.”
De jongens en één meisje van de Zeevaartschool in Harlingen leefden gedurende hun vmbo-opleiding Maritiem & Techniek intensief met elkaar samen. Twee jaar woonden ze met elkaar op het internaat. ,,Het is eigenlijk net een familie”, legt Cindy Postma, teamleider huisvesting uit. ,,We wilden dan ook absoluut niet dat dit jaar als een nachtkaars zou uitgaan. Het moest met een big bang.”
Elk gezin in een vak
Dus werd er behalve een drijvend ponton ook nog een groot scherm geplaatst waardoor ouders op de parkeerplaats de ceremonie konden volgen. Het idee was om dat vanuit de auto te doen, maar vanwege de hitte werden er toch zitjes langs de vijver geplaatst. Elk gezin in een vak. Radio Stad Harlingen werd gevraagd om een livestream van de diploma-uitreiking te maken. ,,Dat is leuk voor de thuisblijvers, zoals opa’s en oma’s, ooms en tantes die er misschien in een gewoon schooljaar bij waren geweest”, zegt Mintjes.
We hebben examenopdrachten vanuit huis gemaakt. Dat was wel eens lastig, want thuis voelde het soms meer als vakantie
Een voor een worden de leerlingen naar voren gehaald onder de klanken van hun favoriete lied. Terug naar Terschelling schalt het uit de boxen als Floris van der Bij over de rode loper naar voren loopt. Zijn mentor haalt een paar mooie herinneringen op en zal zich vooral ,,zijn guitige koppie” herinneren. Met zijn diploma loopt hij terug naar zijn stoel. Hij is blij dat het erop zit. ,,Ik zat hier op het internaat toen corona uitbrak. Toen moest ik ineens naar huis, naar Terschelling, want de school en het internaat moesten dicht. We hebben examenopdrachten vanuit huis gemaakt. Dat was wel eens lastig, want thuis voelde het soms meer als vakantie.”
Ouwe seun
Voor Wim van der Wal, een echte ouwe seun, klinkt Harlingen mien stadsje. Weer zo’n leerling die de docenten niet snel zullen vergeten. Want waar ondeugd was, was Wim. En toch kon niemand boos op hem worden. Voor zijn moeder Martine Grobbe een herkenbaar verhaal. ,,Dat is Wim.” Ze is blij dat de school zich heeft ingespannen om een afscheid te organiseren. ,,Wim gaat naar de visserij-opleiding in Den Helder. Misschien ziet hij sommige klasgenoten niet meer. Terwijl het wel een hechte groep is. Dan is het fijn dat je nog even bij elkaar bent om vier jaar samen af te sluiten.”
Thom Heijerman, uit Harlingen, kwam er zelfs speciaal voor terug vanuit Duitsland. Hij is nadat corona uitbrak aan het werk gegaan op een schip dat zout vervoert over de Rijn. ,,Het is twee weken op en twee weken af”, vertelt hij. ,,Maar voor deze gelegenheid mocht ik er eerder af. Morgen ga ik weer terug naar Duitsland.” Het schip ligt in de buurt van Leverkusen. ,,Ervaring opdoen, is beter dan thuis zitten.”
Dit is toch magnifiek? Zo draag je bij aan een onvergetelijke dag voor die jeugd
De livestream van Radio Stad Harlingen wordt ondertussen goed bekeken, vertelt Kick Visser. Hij is al dertig jaar lang vrijwilliger bij de lokale omroep. Steeds vaker experimenteert de zender met beeldradio, de specialiteit van Tjerk de Boer. Het radiostation hoefde niet lang te te denken toen ze gevraagd werd om de diploma-uitreiking van de Maritieme Academie live uit te zenden. ,,Dit is toch magnifiek? Zo draag je bij aan een onvergetelijke dag voor die jeugd”, vindt De Boer.
Kunst en vliegwerk
Na een intensieve periode voor leerlingen en docenten kregen uiteindelijk alle 52 leerlingen te horen dat ze zijn geslaagd. Er moest soms kunst- en vliegwerk worden uitgevoerd om praktische opdrachten op afstand te doceren. ,,Dan werd er via een instructiefilmpje getoond hoe het lossen van een anker moet”, legt Cindy Postma uit. ,,Docenten zijn heel creatief geweest. Belangrijker nog was het tweewekelijkse telefonisch contact. We wilden iedereen in beeld houden, ook al kozen sommigen ervoor alvast te gaan werken. Dat is gelukt.”
De sector zal onze leerlingen met open armen ontvangen. dat weet ik zeker
Mintjes is blij met de positieve afloop van het jaar. ,,Als je ziet dat 86 procent van de leerlingen doorstroomt naar een baan of opleiding in de maritieme industrie, dan kun je alleen maar heel tevreden zijn. De sector zal onze leerlingen met open armen ontvangen. dat weet ik zeker.”
Diploma-uitreiking dit jaar per bus, limousine of live op de radio
Ze hebben al zoveel moeten missen." De toer begon in Burgum, werd vervolgd in Nijega en Boornbergum en reed daarna van Beesterzwaag via Ureterp naar Drachten. Op elke locatie wachtte een aantal leerlingen de bus op. ,,Coronaproof en toch feestelijk." Zoals Liudger pakken meer scholen het aan.