Dit artikel is vandaag gratis

Hevige buien zorgen voor wateroverlast in het noordoosten van Fryslân, straten staan in meerdere plaatsen blank

Ondergelopen straten in Burgum door zware regenbuien. Foto: ANP

Hevige regenval in de nacht van zaterdag op zondag heeft voor flink wat overlast gezorgd in het noordoostelijke deel van Fryslân. Het KNMI heeft code geel afgegeven vanwege de zware regenval, op verschillende plekken staan straten onder water en inwoners van een verzorgingstehuis in De Westereen moesten worden geëvacueerd.

Het water zakt momenteel gestaag, zo meldt Brandweer Fryslân op Twitter. Er is veel schade in het noordoosten van Fryslân door de hevige stortbuien. Er zijn meldingen binnengekomen uit onder andere Sumar, Kollumerzwaag, Kootstertille, Harkema, Surhuisterveen, Buitenpost en Damwâld. Er worden op verschillende plekken ook nog steeds kelders en viaducten leeggepompt.

Vanwege de wateroverlast is zondagochtend een deel van de bewoners van verzorgingshuis Sikkemahuus in De Westereen geëvacueerd naar een hogere verdieping. Op de benedenverdieping is een laag water doorgedrongen. Ook bij het Suyderhuys in Surhuisterveen is sprake van wateroverlast.

Ook op verschillende campings zijn velden onder water gelopen (zoals in Sumar) en moest de brandweer er aan te pas komen om het water weg te pompen. Brandweer Fryslân roept op alleen 112 te bellen in geval van een noodsituatie. Ook vandaag worden er landelijk weer (onweers)buien verwacht, die soms hevig zijn en veel regen en hagel met zich meebrengen.

Nieuws

menu