Historisch Centrum Leeuwarden zoekt typische Leeuwarder mondkapjes (liefst wel gewassen) om impact van coronavirus vast te leggen

Het Historisch Centrum Leeuwarden wil de impact van coronamaatregelen op Leeuwarden vastleggen. Daarom is het centrum op zoek naar echte Leeuwarder mondkapjes.

Een Leeuwarder mondkapje.

Een Leeuwarder mondkapje. Foto: Historisch Centrum Leeuwarden

‘Wij verzamelen en beheren niet alleen documenten over alle facetten van de Leeuwarder geschiedenis, maar soms ook (kleine) voorwerpen’, schrijft het HCL op social media. Het centrum roept mensen daarom op hun mondkapje langs te brengen. Het HCL is alleen geïnteresseerd in mondkapjes die ‘een duidelijke band hebben met de stad of dorpen in de gemeente Leeuwarden’. Ook ontvangt het centrum het liefst alleen gewassen exemplaren.

Straatbeeld veranderd

Het vastleggen van de impact van coronamaatregelen heeft voor het HCL momenteel ‘een zekere prioriteit.’ Corona heeft het straatbeeld van Nederland veranderd. De massaal gedragen mondkapjes zijn daar een duidelijk voorbeeld van.

Het HCL is naast de archiefbewaarplaats van Leeuwarden ook een activiteitencentrum voor de geschiedenis van Leeuwarden en omgeving, en heeft steeds meer een museale functie.