Hoe het toerisme in Fryslân kan profiteren van corona: de komst van vakantiegangers kan ook een stimulans zijn voor duurzame landbouw en huizenbouw

Toerisme heeft een behoorlijke impact op het milieu. Maar volgens Martin Cnossen van Merk Fryslân kan het de verduurzaming van Fryslân juist versnellen.

De waardevolle toerist zoekt natuur en cultuur.

De waardevolle toerist zoekt natuur en cultuur. Foto: Jilmer Postma

Grote delen van de toeristensector in Fryslân kregen de afgelopen twee coronajaren forse klappen. Maar op termijn kan de pandemie gunstig uitpakken voor de provincie, denkt Martin Cnossen, directeur van Stichting Merk Fryslân, dat de provincie en de Wadden promoot.

 ,,De horeca, hotels en zeker groepsaccommodaties hebben het heel moeilijk gehad. Ook nu we weer voorzichtig opengaan hapert het nog door gebrek aan personeel. Maar dankzij corona hebben veel mensen uit de Randstad afgelopen jaar wel Fryslân als vakantieplek ontdekt. Er kwam zelfs een revival van de watersport. Ze konden de grens niet over, maar vonden hier de ruimte, rust en natuur.”

Buitenland

Hij beseft ook dat, zodra de grenzen open zijn, heel veel van de coronatoeristen richting buitenland gaan. ,,Maar we hopen die groep buiten het hoogseizoen wel terug te zien. Dat is voor de toeristensector juist gunstig. In het hoogseizoen zit Fryslân goed vol. Spreiding over het hele jaar betekent een economische impuls voor Fryslân. Nu is er in die sector vooral van april tot oktober veel werk. Komen toeristen jaarrond, dan is dat ook goed voor de banen.”

Toerisme is niet alleen goed voor de Friese economie, het kan ook de verduurzaming van de provincie versnellen, denkt Cnossen. ,,Rustzoekers, cultureel geïnteresseerden en natuurliefhebbers zijn denk ik vooral de groepen die zich door Fryslân voelen aangesproken. Dat zijn ook juist groepen die duurzaamheid heel belangrijk vinden. Je krijgt dan een paar miljoen mensen per jaar binnen de provinciegrenzen die lokale producten willen en overnachten in een duurzame accommodatie. Dat is een stimulans voor duurzame landbouw en huizenbouw.”

Waardevolle toerist

Veel risico dat met een groei van het toerisme de rust verdwijnt die de waardevolle toerist, zoals Cnossen zijn doelgroep betitelt, ziet hij niet. ,,Zelfs een groei van 5 procent per jaar tot 2030 is geen probleem voor de rust. Er is nog zo veel ruimte in Fryslân. Vooral langs de Waddenkust is nog heel veel groei mogelijk.”

Een goede spreiding van toeristen is wel iets waar volgens Cnossen de komende jaren aan gewerkt moet worden. ,,Zo druk als het in de Randstad was richting strand en bos is het hier niet geweest. Maar toen met corona iedereen plotseling tegelijk ging wandelen en fietsen werd kreeg je wel soms overvolle parkeerterreinen bij natuurgebieden en plassen en wilde iedereen hetzelfde gebied verkennen. Om dat bij een groeiend toerisme in de toekomst te voorkomen moeten er dus meer plekken komen waar we de natuur in kunnen trekken.”

Spreiding

Niet alleen qua locatie maar ook qua tijd van het jaar is een goede spreiding belangrijk. ,,Dat kan vooral met het culturele aanbod. Ik hoop dat het Fries Museum bijvoorbeeld grote tentoonstellingen tussen november en april plant. Dan haal je veel mensen naar Fryslân toe die dan misschien ook Leeuwarden en de rest van de provincie bezoeken en heb je het hele jaar door toeristen.”

Van meer toeristen kunnen alle Friezen volgens hem profiteren, en niet alleen de ondernemers. ,, Met de ontwikkeling van de toeristensector wordt ook geïnvesteerd in landschapskwaliteit en cultuur. Daar profiteren ook bewoners van.”

Festivals

Festivals voor jongeren kunnen de oudere rustzoekers misschien afstoten. Toch vindt Cnossen festivals belangrijk. ,,Daar trek je wel jongeren mee die zo een band opbouwen met de provincie. Veel ouderen die graag naar Fryslân komen hebben in hun jeugd hier zeilvakanties gehad. Die fijne herinneringen maken dat ze later ook graag terugkomen.”

Op 14 juni is er de Friesch Dagblad online masterclass Vakantie in Fryslân over de perspectieven van het toerisme na twee jaar corona.