Hoe zit het nu met die stikstof? ‘Stikstofhoogleraar’ Jan Willem Erisman en Wim de Vries stelden het boek ‘Stikstof – De sluipende effecten op natuur en gezondheid’ samen

In de stikstofdiscussie buitelen de termen en getallen over elkaar heen. Maar wat zijn nu eigenlijk de feiten? ‘Stikstofhoogleraar’ Jan Willem Erisman en Wim de Vries stelden het boek ‘Stikstof – De sluipende effecten op natuur en gezondheid’ samen, dat inzicht op stikstof verschaft.

Kwetsbare natuur bij Spanga/Nijetrijne.

Kwetsbare natuur bij Spanga/Nijetrijne. Foto: Marco Keyzer

In de stikstofcrisis wordt in de volksmond van ‘stikstof’ gesproken. Dat is eigenlijk onjuist. Het onschadelijke stikstof (N2) maakt 78 procent uit van de lucht om ons heen. Het zijn de stikstofverbindingen ammoniak (NH3) en stikstofoxiden (NO, NO3, NO3, samengevat als NOx) die schadelijk zijn voor natuur, klimaat en gezondheid en die de stikstofcrisis veroorzaken. Dat is de zogenoemde reactieve stikstof. Landbouw is de belangrijkste bron van ammoniak (85 procent), verkeer (met name de zeescheepvaart) van NOx (70 procent). Ammoniak heeft een groter effect op de natuur dan stikstofoxiden, toont wetenschappelijk onderzoek aan.