Dit artikel is vandaag gratis

Hoge energierekening leidt tot creatieve besparingen: 35 procent van de Friezen verwarmt de woning anders dan voorheen

Mensen die de energierekening niet kunnen betalen, kunnen soms een beroep doen op een noodfonds. Foto: ANP

Door de hogere energieprijzen verwarmt 35 procent van de Friezen de woning anders dan voorheen. Naast het dragen van warmere kleding, verlagen van de verwarming en korter douchen worden alternatieve warmtebronnen en het verduurzamen van woningen ingezet om de kosten te dekken.

Dat blijkt uit een peiling van GGD Fryslân onder 2425 deelnemers. De peilingen zijn niet demografisch representatief maar geven een indicatie. De meeste panelleden gebruiken de centrale verwarming als warmtebron, gevolgd door de houtkachel, elektrische kachel, warmtepomp en pelletkachel. Een op de drie panelleden zegt door de hogere energierekening moeilijker rond te kunnen komen dan voorheen.

Goed ventileren

GGD Fryslân adviseert om bij het verwarmen goed te letten op gezonde lucht in de woning, dat kan worden verkregen door goed te ventileren. Meer dan de helft van de panelleden zegt dat dagelijks te doen.

Daarnaast waarschuwt GGD Fryslân voor koolmonoxidevergiftiging. Je ruikt, ziet en proeft koolmonoxide niet, daarom is het van groot belang om koolmonoxidemelders op te hangen. De helft van de panelleden heeft een koolmonoxidemelder in huis hangen.

Nieuws

menu