Dit artikel is vandaag gratis

Energie VanOns pakt de hoofdprijs van de Duurzame Dertig

In de Sluisfabriek in Drachten werd maandagavond 27 juni de winnaar bekend gemaakt van de Duurzame Dertig.

Energie VanOns pakte maandagavond in de Drachtster Sluisfabriek de hoofdprijs bij de finale van de Duurzame Dertig, een initiatief van Friesch Dagblad, Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden.

Het bedrijf dat in Groningen is gevestigd, levert klanten lokaal opgewekte groene energie. Bij Energie VanOns zijn 142 lokale energiecoöperaties aangesloten. Verreweg de meeste daarvan zijn afkomstig uit Fryslân, Groningen en Drenthe. Voor iedere klant krijgen de coöperaties een bedrag en daarnaast ontvangen ze een deel van de winst. Het geld kunnen ze vervolgens besteden aan projecten of initiatieven die de leefbaarheid en de duurzaamheid in de eigen omgeving ten goede komen.

De jury vindt, zo staat in het rapport, dat de organisatie ‘een voorbeeldfunctie bekleedt in het Noorden’ en toonde zich onder de indruk van de ‘verbinding die wordt gelegd met energiecoöperaties’.

Energie VanOns, in 2014 opgericht door de koepelorganisaties van de coöperaties in de noordelijke provincies, krijgt als beloning 100.000 euro aan advertentiebudget bij Mediahuis Noord. De jury hoopt het bedrijf het geld inzet om ‘het werk van alle coöperaties zichtbaar te maken.’ En: ‘Deze lokale initiatieven verdienen niet alleen een compliment, maar ook een groot podium.’

Wie zitten er in de jury?

De jury bestaat uit:
- Henk Moll, hoogleraar natuurlijke hulpbronnen in relatie tot duurzame productie en consumptie aan de Rijksuniversiteit Groningen.
- Marissa de Boer, oprichter en ceo van SusPhos, een bedrijf in Heerenveen dat toonaangevend is op het gebied van het recyclen van fosfaat uit afvalstromen.
- Reinder Hoekstra, directeur van Natuur- en Milieufederatie Drenthe.
- Thereza Langeler, klimaatverslaggever Dagblad van het Noorden .
- Ria Kraa, hoofdredacteur van het Friesch Dagblad .

Prijs voor vrijwilligers

Jan Koster nam de hoofdprijs namens de energieleverancier in ontvangst. Hij prees alle vrijwilligers van de coöperaties. ,,We gaan het budget in samenwerking met hen nuttig gebruiken.”

Waar Energie VanOns de grootste prijs won, kwam Pottle als beste Friese initiatief uit de bus rollen. De beloning: 50.000 euro aan mediabudget. Het nog jonge Leeuwarder bedrijf maakt van gebruikte, statiegeldloze flessen nieuwe producten met hulp van mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. ,,Tot nu toe deden we niet zoveel aan marketing”, zei Jeroen Dijkstra van Pottle. ,,Dat gaan we met dit budget veel meer doen. En dan kijken of onze producten meer worden besteld. Dit is heel gaaf.”

Een halve ton krijgt ook de winnende inzending van Drenthe, Meten = Weten. Deze vereniging uit Dwingeloo telt achthonderd leden en doet onderzoek naar de verspreiding van bestrijdingsmiddelen bij sierteelt en wil spuitvrije zones rond natuur en plekken waar mensen verblijven. ,,Ik had dit nooit verwacht”, zei Rob Chrispijn van Meten = Weten. ,,Want er zijn veel positieve initiatieven en wij zijn niet zo positief… Maar we zijn dankbaar voor deze prijs.”

Publieksprijs

Een publieksprijs werd maandagavond ook uitgereikt. De Makkelijke Moestuin uit het Groningse Den Andel kreeg de meeste van de in totaal 8600 uitgebrachte stemmen. Het bedrijf helpt mensen met het verbouwen van hun eigen groenten.

Voor de eerste editie van de Duurzame Dertig, een terugkerend fenomeen, kwamen bijna honderd aanmeldingen binnen. Er bleven uiteindelijk negen finalisten over, drie per provincie.

Behalve de eerdergenoemde initiatieven ging het om 3D-geprinte sloepen van gerecycled materiaal (Woudsend), de coöperatie Jouw Dagelijkse Kost (Leeuwarden), het gastronomisch voedselbos Oogstwold (Oostwold), De Streekboer (Leek) en de Vereniging Drentse Voedselbossen. Alle genomineerden kregen als cadeau twee bomen. Die worden ter compensatie van CO2-uitstoot geplant door de stichting Trees for All.

Nieuws

menu