Dit artikel is vandaag gratis

Het UMCG gaat in gesprek met het rijk over het behoud van hartchirurgie in Groningen en de hoop is dat die niet gesloten wordt: 'Ik heb de indruk dat niet alle informatie op tafel lag toen dat besluit werd genomen'

Ingang van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Foto: ANP

Het UMCG gaat met het rijk in gesprek over de afdeling kinderhartchirurgie, meldt RTV Drenthe. De hoop is dat sluiting kan worden afgewend.

Het besluit van demissionair minister Hugo de Jonge om de afdeling kinderhartchirurgie van het Universitair Medisch Centrum Groningen te sluiten, zal worden teruggedraaid. Dat heeft kinderarts Eduard Verhagen van het UMCG gezegd tegen RTV Drenthe . In januari gaat het ziekenhuis over de kwestie in gesprek met ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid.

,,Ik heb de indruk dat niet alle informatie op tafel lag toen het besluit werd genomen”, zegt Verhagen tegen de Drentse omroep. ,,Haal die informatie bij elkaar en zie dan wat de consequenties zijn. Ik heb veel vertrouwen in de minister en de toekomstige minister, wie dat ook gaat worden.”

De Jonge gaf onlangs te kennen de kinderhartchirurgie in Nederland te willen concentreren in ziekenhuizen in Rotterdam en Utrecht. Daarop werd een online petitie gestart om de afdeling in het UMCG te behouden. Die was dinsdagavond al meer dan 180.000 keer ondertekend.

Ook Statenleden roeren zich. De GroenLinks-fracties in Fryslân, Groningen en Drenthe scharen zich achter het pleidooi de afdeling voor het Noorden te behouden. ,,Het is verbijsterend dat jarenlang opgebouwde expertise met één pennenstreek dreigt te verdwijnen. We moeten juist zuinig zijn op deze specialistische zorg in het Noorden”, aldus GrienLinks-Statenlid Charda Kuipers. ,,De reisbelasting wordt veel te groot als kinderen en ouders voor hartchirurgie naar de Randstad heen en weer moeten reizen.”

Kamervragen

Ook in de Tweede Kamer is er verbazing over het voornemen van De Jonge. Kamerleden met de portefeuille Volksgezondheid hebben de demissionair minister gevraagd om een brief waarin hij uitlegt wat de gevolgen zijn voor de bereikbaarheid van zorg ‘in breedste zin in Noord-Nederland’.

Ook vragen ze hem ‘geen onomkeerbare stappen te zetten voordat met de Kamer over dit besluit is gesproken’. Kamerlid Wybren van Haga heeft Kamervragen gesteld over de kwestie.

Nieuws

menu