Dit artikel is vandaag gratis

Horecaondernemers uit Opsterland slaan handen ineen voor kerstdiner Voedselbank

Thom-Gabie van Baars is met Dalal Aldamouk bezig met het hoofdgerecht. Foto: Marcel van Kammen

,,Dat is toch de ultieme kerstgedachte? Om in deze tijd van het jaar iets voor een ander te doen,” zegt Thom-Gabie van Baars van Golfclub Lauswolt uit Beetsterzwaag.

In samenwerking met restaurant Het Witte Huis in Olterterp en restaurant Prins Heerlijck uit Beetsterzwaag verzorgen ze een kerstdiner voor zo’n 160 gezinnen die cliënt zijn bij de voedselbank in Opsterland.

Van Baars kwam twee jaar geleden met het idee om iets te doen tijdens de kerstdagen voor mensen die het moeilijk hebben en is vervolgens gaan praten met andere horecaondernemers en de gemeente. Daar kwam een samenwerking met de voedselbank uit voort. ,,We hebben hier een prachtige zaal waar we de mensen kunnen ontvangen met de kerst. Door corona is dat helaas niet mogelijk.” Vorig jaar zijn ze daarom begonnen met het maken van een kerstmaaltijd voor thuis. ,,Dat doen we dit jaar weer. We zijn momenteel druk bezig met de voorbereidingen van het hoofdgerecht.”

Inspiratie

Elk restaurant neemt een gang voor zijn rekening. Op het menu staat dit jaar een huisgemaakte soep van bospaddenstoelen, een panacotta van bloedsinaasappel met Indische cake en als hoofdgerecht een Syrisch kipgerecht, dat Van Baars dit jaar verzorgt. Hij heeft zich daarbij laten inspireren door zijn collega Dalal Aldamouk uit Syrië die in het restaurant van de golfclub een taalstage doet en meehelpt met de voorbereidingen in de keuken. Zodat het gerecht vrijdag, op tijd voor kerst, kan worden afgeleverd bij de voedselbank.

,,Iedereen wil tijdens kerst kunnen genieten van een gezellige kerst met een heerlijke maaltijd op tafel,” aldus Van Baars. ,,We hopen dat de gezinnen genieten van dit kerstdiner.” Volgend jaar staat er wederom een editie op het programma.

Nieuws

menu