Een huis van vijftig jaar oud is voor een redelijke prijs gasvrij te krijgen, na verduurzaming voor 20.000 euro levert de woning van Jappy Talma uit Hurdegaryp zelfs energie

Sinds de dag waarop Jappy Talma zijn huis in 1986 in Hurdegaryp bewoonde, was hij de uit 1974 stammende hoekwoning aan het verduurzamen. Vijfendertig jaar later weet hij de woning niet alleen zonder gas behaaglijk warm te houden, hij levert zelfs energie terug.

Jappy Talma bij de warmtepomp (links van hem) en de inmiddels werkloze cv-ketel (achter hem). De zonneboiler is extra geïsoleerd met steenwol en een foliedeken. De wasmachine waar hij op zit, krijgt warm water uit de boiler via een thermostaatdouchekraan.

Jappy Talma bij de warmtepomp (links van hem) en de inmiddels werkloze cv-ketel (achter hem). De zonneboiler is extra geïsoleerd met steenwol en een foliedeken. De wasmachine waar hij op zit, krijgt warm water uit de boiler via een thermostaatdouchekraan. Foto: Marcel van Kammen

,,Ik bin no in lytse enerzjyprodusint”, zegt Jappy Talma (73) met enige trots. ,, En it hat my echt gjin 65.000 euro koste om in âld hûs enerzjyneutraal te meitsjen, sa ‘t faak beweard wurdt.”

Nieuws

menu