Dit artikel is vandaag gratis

Huisartsen in Fryslân krijgen beter inzicht in ruimte op spoedeisende hulp

IC verpleegkundige Janka de Vries aan het werk op de intense care van ziekenhuis Nij Smellinghe. Foto: Jilmer Postma

Huisartsen in Fryslân, Groningen en Drenthe beginnen deze maand met een proefproject waarbij zij snel kunnen zien in welke ziekenhuizen ruimte is op de spoedeisende hulp.

Dat schrijft Ernst Kuipers, de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, in een brief aan de Tweede Kamer. De minister hoopt dat er op deze manier meer spreiding komt in de instroom van patiënten op de spoedeisende hulp.

De pilot is een reactie op de situatie van afgelopen september, toen bij verschillende ziekenhuizen in Groningen en Drenthe patiënten werden binnengebracht bij spoedeisendehulpposten waar op dat moment geen bedden vrij waren. Volgens het Acute Zorg Netwerk Noord-Nederland (AZNN), een samenwerkingsverband van ziekenhuizen in het noorden, waren er op dat moment wél voldoende uitwijkmogelijkheden.

Volgens de minister zijn de afspraken tussen de noordelijke ziekenhuizen en de ambulancediensten sindsdien verfijnd, onder meer door een proef met een ‘meldkamerregisseur’ die indien nodig ambulancemedewerkers kan helpen een vrije plek te vinden op de spoedeisende hulp. Nu krijgen dus ook huisartsen een beter inzicht in de beschikbaarheid.


Nieuws

menu