Mariëtte Mulder (64) en Judith Holtzer (61) treden op als twee schoonmaakdames in filmpjes die voor kinderen en hun ouders worden gemaakt.

Humor en verbinding met een vrolijke weekopening op school

Mariëtte Mulder (64) en Judith Holtzer (61) treden op als twee schoonmaakdames in filmpjes die voor kinderen en hun ouders worden gemaakt. Foto: Robbert van Ark

Met een vrolijke weekopening met filmpjes van twee juffen wil jkc Sint Franciscus in Wolvega de verbinding in deze coronatijd terugbrengen. Als de filmpjes vanochtend online komen, zit menig gezin al met spanning te wachten.

De juffen spelen twee ordinaire, clowneske – niet al te snuggere – poetsvrouwen. Getuige het laatste filmpje bijvoorbeeld. De twee schoonmaakvrouwen dwalen door de school. ‘We moeten nou toch weten waar die kinderen zijn?’ Ze begrijpen er niks van. ‘Helemaal leeg, helemaal niks’, roepen ze uit, terwijl ze overal kijken. In de lokalen, over het wc-hokje, in de leeshoek. ‘Ze zijn vergeten te zeggen dat het vakantie is’, concluderen de dames, waarna ze gaan vissen.

Als de directeur vervolgens de school komt inspecteren en het stof van de kasten blaast, roept ze de vrouwen ‘als de wiedeweerga’ terug naar school te komen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De jolige schoonmaakdames verdwalen onderweg, stappen vervolgens met hun hengels en koelboxen in de open achterklep van een voorbijrijdende auto en komen er dan op het schoolplein achter dat ze hun sleutels zijn verloren op de plek waar ze zaten te vissen. Het verhaal wordt de week erop vervolgd.

Toen kwamen we erachter dat je in die rol alles kunt zeggen en doen wat je als persoon nooit zou zeggen

Met zulke kwinkslagen willen Mariëtte Mulder (64) en Judith Holtzer (61) wat vrolijkheid in deze tijd brengen. Mulder: ,,Wij hadden iets van: wéér een lockdown. We moeten voor iets fijns zorgen voor ouders, kinderen en docenten.” Dat ‘iets’ had wel één grote eis: het moest vrolijk zijn. Niet over corona, ziek-zijn en lockdown gaan. ,,Mensen beginnen de week nu blij, niet in somberheid.”

Je hoort overal vooral over achterstanden, doet schooldirecteur Margreet Langen een duit in het zakje. ,,Wij zijn daar wel een beetje klaar mee. Ouders en leerkrachten doen stinkend hun best. Als er zoveel aandacht is voor achterstanden, dan zorgt dat voor nóg meer druk bij ouders, kinderen en docenten.”

,,En hoezo achterstanden?”, vervolgt Langen. ,,Een kind is, wie kind is. Als het straks weer kan, dan zien we wel waar we weer met ze beginnen. Die nodige basiskennis doen die leerlingen echt wel op, we moeten kinderen niet voortdurend langs een lat leggen.” En dus moet het onderwijs vooral wat plezier en humor in deze tijd brengen, meent Langen. ,,Zonder welzijn leer je helemaal niets.”

Waardering

De filmpjes vallen in goede aarde, weet juf Mulder. ,,De kleintjes kijken die filmpjes soms wel drie keer achter elkaar. En ik krijg berichten van ouders die vroeger kinderen bij ons op school hadden en zeggen: ‘ik krijg heimwee naar die tijd!’”

Ook moeder Alinda Wigarda (39), die drie kinderen op de school heeft van groep 1 tot groep 8, vindt de filmpjes fantastisch. De oudste twee speelden in het vorige filmpje een gastrolletje. ,,Op maandagochtend zitten we met z’n allen achter de computer. En na zo’n cliffhanger – waar zijn die sleutels – gaat het er de gehele week over. Dat hebben ze goed bedacht. Het leeft echt. De school doet veel aan sociale verbinding.”

Wij hadden iets van: wéér een lockdown. We moeten voor iets fijns zorgen voor ouders, kinderen en docenten

Zo’n filmpje van vijf minuten maken, is overigens een hele klus. Drie uur lang filmt juf Ingrid van der Vegt (47), waarna het monteren een dagtaak is voor Robbert van Ark (61), de man van juf Holtzer. Daarom willen Mulder en Holtzer in de toekomst meer de collega’s, ouders en kinderen zelf erbij betrekken.

Rode draad

De schoonmaaksters met Amsterdams accent zijn niet nieuw op het Sint Franciscus. De personages ontstonden zo’n twintig jaar geleden, bij het afscheid van de schoolschoonmaakster. Mulder en Holtzer bedankten haar in een sketch. ,,Toen kwamen we erachter dat je in die rol alles kunt zeggen en doen wat je als persoon nooit zou zeggen”, zegt Mulder.

Dat beviel zo goed dat de schoonmaakdames steeds terugkwamen. Bij een afscheid van een directeur of bij een werkjubileum van een collega. Maar ook bij het laatste afscheid van groep 8. ,,Het was zo sneu voor groep 8 dat het afscheid zo klein werd gevierd door corona. Toen zijn we verkleed gegaan om een beetje sjeu aan de avond te geven”, zegt Mulder. ,,De schoonmaakdames komen als een rode draad terug bij alles wat we op het Franciscus meemaken.”

Mensen beginnen de week nu blij, niet in somberheid

,,We zijn geen cliniclowns, maar de achterliggende gedachte is wel een beetje hetzelfde. Bijvoorbeeld bij het afscheid van groep 8. We konden rondlopen met tissues, iedereen lachte, was vrolijk. Het ontwapent de volwassenen; het kind geniet. Ik denk dat je daarmee het doel kan halen: er voor elkaar zijn.”