Het skûtsjesilen van IFKS wordt net als SKS een sober kampioenschap, áls het überhaupt doorgaat

De strijd om het Iepen Frysk Kampioenskip Skûtsjesilen (IFKS) zal komende zomer sober plaatsvinden, als het überhaupt door kan gaan.

IFKS-debutant 3Dorpen van Echtenerbrug.

IFKS-debutant 3Dorpen van Echtenerbrug. Foto: 3D

Het bestuur van de IFKS heeft maandag laten weten, dat het onzeker is of het kampioenschap tussen 7 en 14 augustus wel gehouden wordt, nu het aantal coronabesmettingen oploopt en er weer meer maatregelen gelden om de pandemie in te dammen. Deze week is er overleg met de gemeenten waar de zeven zeilwedstrijden worden gehouden: Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren.

Volgens IFKS-voorzitter Sicko Heldoorn staat nu al vast dat alle feesten rondom de wedstrijden niet doorgaan. Een feestelijke startavond in Hindeloopen, een massaal palaver voor de wedstrijden en een prijsuitreiking erna zitten er niet in. Vrijdag paste ook de SKS het protocol al aan voor haar kampioenschap, van 26 juli t/m 6 augustus.

Grote publiekssamenkomsten zijn nog taboe als de IFKS-competitie wordt gehouden: de jongste overheidsmaatregelen gelden tot en met 13 augustus. Omdat aan de IFKS meer dan zestig schepen meedoen, is het in de wedstrijdplaatsen altijd al snel druk in de havens. Op elk skûtsje zitten tien tot veertien bemanningsleden en elke deelnemer heeft vaak ook nog een volgschip.

Doorgaans trekt de IFKS-strijd veel minder publiek dan de wedstrijden van de SKS. Alleen bij de wedstrijden op het IJsselmeer bij Hindeloopen, Stavoren en Lemmer zijn er een paar duizend toeschouwers als het mooi weer is. Bij Sloten, Heeg en Echtenerbrug gaat het om veel minder skûtsjefans. De wedstrijden van de IFKS zijn gratis te bezoeken, waardoor er geen wachtrijen ontstaan, waarin misschien de anderhalvemeterregel geschonden zou worden.

Er kunnen wegen worden afgesloten

De gemeenten moeten besluiten of ze de wedstrijden van de IFKS verboden verklaren voor publiek. Er kunnen dan wegen worden afgesloten. Boa’s kunnen erop toezien dat de maatregelen opgevolgd worden. De IFKS heeft al gezegd dat hun plaatselijke commissies niet zelf publiek kunnen weghouden bij de zeillocaties.

Volgens Heldoorn zullen de fysieke contacten tussen de deelnemers en de wedstrijdorganisatie tot een minimum worden beperkt. De communicatie zal zoveel mogelijk via de website en de app plaatsvinden. De uitslagen worden dagelijks bekendgemaakt via de website en de prijzen kunnen bij de plaatselijke commissie worden afgehaald, waarbij anderhalve meter afstand in acht wordt genomen.