IJsfabrikant Holiday Ice uit Sint Nicolaasga doneert inpakrobot aan techniekstudenten van het Friesland College in Leeuwarden

Een inpakmachine die bij het bedrijf Holiday Ice in Sint Nicolaasga overbodig is geworden, wordt nu ingezet als technisch studieobject op het Friesland College.

Directeur Bart Hakbijl (Holiday Ice) wordt geflankeerd door FC-studenten Max Henning en Rens Huisman.

Directeur Bart Hakbijl (Holiday Ice) wordt geflankeerd door FC-studenten Max Henning en Rens Huisman. Foto: Friesland College

Studenten van de opleidingen Mechatronica, Procestechniek en Engineering kunnen met de robot allerlei dingen in de praktijk leren, zoals het herkennen van onderdelen, het onderhoud en veilig leren werken. De robot deed bij Holiday Ice dienst als inpakmachine voor ijsjes.

De machine werd te langzaam voor het bedrijfsproces. Dankzij connecties tussen het bedrijf en het Friesland College was er snel een nieuwe bestemming voor de robot gevonden.

Masterclasses

De inpakrobot staat in de techniekhal in Leeuwarden. Bij het Friesland College zijn ze blij met de gift. Er wordt nog onderzocht welke opdrachten studenten rond de machine kunnen maken om het inpakproces te verbeteren. Ook wordt nagedacht over masterclasses van ervaren medewerkers van de ijsfabrikant.