IJsselmeer volgend jaar 89 windmolens rijker

De werkzaamheden voor Windpark Fryslân zijn deze week van het land naar het water verplaatst. De 89 windmolens leveren vanaf volgend jaar genoeg stroom voor een half miljoen huishoudens.

De werkzaamheden voor Windpark Fryslân zijn deze week van het land naar het water verplaatst.

De werkzaamheden voor Windpark Fryslân zijn deze week van het land naar het water verplaatst. Foto: ANP

De operatie Windpark Fryslân is deze week begonnen. Elke dag, overdag en ‘s nachts, werken zestig mensen aan het installeren van funderingspalen die ongeveer dertig meter de grond in gaan.

Na de eerste dag heien bleef de telefoon volgens woordvoerder Wendy Leenstra, van Consortium Zuiderzeewind stil. ,,Gelukkig maar, want normaal gesproken als we op zee werken, is de bewoonde wereld verder weg. Goed contact met omwonenden is daarom nu extra belangrijk.”

Gisteren kregen omwonenden en andere belangstellenden informatie over wat er het komende jaar gaat gebeuren op het IJsselmeer ter hoogte van Breezanddijk. Dat gebeurde tijdens twee bijeenkomsten in MFC Maggenheim in Makkum en via een livestream.

Windpark Fryslân moet in 2021 aan ongeveer 500.000 huishoudens groene stroom leveren. Fryslân telt 294.000 huishoudens. Naast de 89 windturbines in het IJsselmeer komt er bij Breezanddijk een transformatorstation. Daarna wordt de stroom via een kabel van 55 kilometer naar Oudehaske getransporteerd. Bij Kornwerderzand komt, ter compensatie voor de werkzaamheden, een werk- en natuureiland.

De voorbereidende werkzaamheden op land zijn het afgelopen jaar goed zichtbaar geweest door de aanleg van ondergrondse kabels, hoofdzakelijk langs de A7. Nu krijgt het park ook op het water vorm. In totaal gaan er 89 funderingspalen van veertig meter lang en 4,5 meter breed de bodem van het IJsselmeer in. Dit moet in januari klaar zijn, waarna er vanaf het voorjaar van 2021 windturbines op komen.

Bubbel

Het team van zestig mensen werkt de komende maanden vanwege corona in een bubbel. Ze mogen pas aan de slag nadat ze een coronatest hebben ondergaan. Tijdens hun dienst van drie weken zien ze niet meer dan het werkplatform en hotelschip Bellini dat in haven De Oude Zeug bij het Noordhollandse Wieringerwerf ligt.

,,Dat doen we puur vanwege de veiligheid van onze mensen”, zegt Leenstra. ,,Ze werken in ploegendiensten van twaalf uur op en twaalf uur af. Daarna komt er weer een nieuwe ploeg. Zo willen we het coronavirus buiten de deur houden.”

Stroomkabels

Vanaf december wordt er begonnen met de aanleg van stroomkabels, twee meter onder de waterbodem. Vanaf maart worden de windturbines geplaatst. ,,Maar de werkzaamheden zijn vanaf nu al redelijk zichtbaar vanaf de Afsluitdijk”, zegt Leenstra. ,,We beginnen achteraan en werken naar voren toe.” De 89 windmolens komen in een in de vorm van een zeshoek in het IJsselmeer te staan. Deze vorm zorgt ervoor dat de windturbines het zicht op de horizon zo min mogelijk beperken. Er ligt een vergunningsaanvraag voor een uitkijkpunt bij Breezanddijk. Leenstra hoopt dat dit er gaat komen om mensen de gelegenheid te geven mee te kijken.

,,Dan zien ze ook het werkplatform met de naam ‘Sarens Soccer Pitch’ dat speciaal voor deze missie gebouwd is”, vertelt Leenstra. De platforms die normaal worden gebruikt voor werkzaamheden op zee waren niet geschikt omdat het IJsselmeer een stuk ondieper is. Ook paste het platform niet door de sluizen.

Het bedrijf Van Oord maakte daarom speciaal een werkplatform voor het project van een half voetbalveld groot. Bovenop dit werkplatform staat een grote kraan waarmee de funderingen nu worden geïnstalleerd.

Friese deelname

Meerdere Friese bedrijven zijn bij het project betrokken. De twee grootste zijn Bijlsma Constructies uit Winsum en KTF Harlingen. Leenstra: ,,Het streven is: alles wat uit Fryslân kan komen, halen we er ook.” De funderingspalen zelf komen uit Duitsland en worden per vier op een groot schip via IJmuiden naar het IJsselmeer getransporteerd.

Of de planning behaald wordt, is ook afhankelijk van het weer. ,,Het streven is dat we twee palen per 24 uur de grond in krijgen, maar we zitten nu nog in de opstartfase”, aldus Leenstra. ,,Bij rustig weer moeten we de doelstelling gaan halen, maar bij storm en regen wordt het lastiger.”