Iedereen kan voortaan de plek bekijken waar de dobbepaarden van Marrum stonden

Op 3 november 2006 werden tweehonderd door water ingesloten paarden gered uit het Noarderleech bij Marrum. Vanaf de plek waar de dieren aan wal kwamen is nu een wandelroute uitgezet. Die werd zaterdag geopend.

Gedeputeerde Johannes Kramer reikte het lint uit aan een van de berijders van drie Friese paarden. Die trokken het doek van het nieuwe informatiepaneel (achtergrond).

Gedeputeerde Johannes Kramer reikte het lint uit aan een van de berijders van drie Friese paarden. Die trokken het doek van het nieuwe informatiepaneel (achtergrond). Foto: Jan Spoelstra

,,Als ik op vakantie zeg dat ik uit Marrum kom, van de paarden, dan weten ze het. Nog steeds hebben mensen het over de paarden van Marrum”, zegt voorzitter Piet Osinga van dorpsbelang Marrum en Westernijkerk. Beelden van de reddingsactie, nu iets meer dan twaalf jaar geleden, gingen heel de wereld over. Op initiatief van dorpsbelang kwam er al een kunstwerk dat herinnert aan de paarden. Nu is er ook een wandelroute: langs de dobbe waarop de paarden vaststonden en verder, over de uitgestrekte kwelder.

In de Seedykster Toer, vlakbij het vertrekpunt, werden zaterdagmiddag journaalbeelden getoond van ploegende paarden in het water en de dagen die daaraan vooraf gingen. ,,Ik wil jullie even meenemen naar die nacht”, zegt Osinga tegen de aanwezigen.

Hij doelt op de nacht van 31 oktober op 1 november. Een noordwesterstorm was er voorspeld, met uitschieters naar windkracht negen of tien. De kwelder en zomerpolder - waar vee normaliter graast - liepen onder water.

Op dat moment stond in dit gebied nog een kudde van 227 paarden. Tweehonderd ervan raakten ingesloten op de rand van de Ozingadobbe, zo’n zevenhonderd meter van de Waddenzeedijk. Een poging van het leger om de paarden naar veilig gebied te brengen mislukte. Pas op 3 november 2006 was er succes: zes amazones gingen met hun eigen paarden het water in om de ingesloten dieren naar de wal te begeleiden.

Een kippenvelmoment, memoreert Osinga. ,,We dachten toen al, hier moeten we wat mee doen.” Op de plek waar de paarden aankwamen, direct achter de Waddenzeedijk bij Marrum, kwam in 2011 een monument, ontworpen door kunstenaar Machiel Braaksma. Het bestaat uit tientallen hoeven op tegels en asfalt. De tegels zijn momenteel even niet te zien, ze worden hersteld omdat de hoeven loslieten.

Subsidie

Het plan voor een wandelroute bleef wat langer op de plank liggen, maar kreeg dankzij LF2018-project Sense of Place (‘beleving van het landschap’) een zetje. De projectorganisatie - die met kunst het verhaal van de Waddenzeekust wil vertellen - kreeg er subsidie voor van het Waddenfonds. Eigenaar It Fryske Gea werkte ook mee aan het plan en plaatste routepaaltjes, loopbruggen en klaphekken, om het gebied toegankelijker te maken. Tijdens het broedseizoen, van 15 maart tot 15 juli, mogen wandelaars het gebied niet in.

De route is vijf kilometer lang en gaat over land van twee pachters, onder wie Osinga, die veehouder is.

Drie amazones en hun paarden trokken gisteren het doek van een informatiepaneel over de redding, de kwelder en de te volgen route.

Osinga kreeg in het verleden geregeld vragen van mensen die zochten naar de plek waar de dobbepaarden aan land gingen. ,,Nu kunnen we ze sturen en ze kunnen de paaltjes volgen.”

Het project bij Marrum is nog niet helemaal af. In de Ozingadobbe komt nog een kunstwerk: een paneel van tien bij tien meter, met daarop een foto van de redding van de paarden. Het is nog niet bekend wanneer het geplaatst wordt. Osinga vermoedt dat dit na het komende broedseizoen is.

Nieuws

Meest gelezen

menu