Iets meer opnames in Friese ziekenhuizen wegens corona

Afgelopen week lagen acht patiënten, van wie vier nieuw opgenomen, op de corona-afdelingen in Friese ziekenhuizen. Eén van hen ligt op de intensive care. Een week eerder lag er volgens GGD Fryslân slechts een enkeling in het ziekenhuis wegens corona.

Ggd-priklocatie in het WTC in Leeuwarden.

Ggd-priklocatie in het WTC in Leeuwarden. Foto: MARCHJE ANDRINGA

In heel Noord-Nederland ging het toen om negen patiënten. Het aantal coronabesmettingen stabiliseert zich rond de 1500, blijkt uit de weekcijfers van de GGD.

De afgelopen zeven dagen waren er in Fryslân 1468 positieve tests, tegen 1467 een week eerder. Meer dan een kwart van de Friezen is inmiddels volledig gevaccineerd. De stabilisering volgt na twee weken van grote stijgingen. Het aantal coronatests daalde in een week van 13.004 naar 8385. Bij de jongeren (12 tot 30 jaar) liep dit terug van 6500 naar 3600.

GGD Fryslân sluit een verdere stijging van het aantal ziekenhuisopnamen niet uit als meer ouderen besmet raken. Zij lopen meer risico op ernstige klachten.

De afgelopen zeven dagen testten zo’n 380 dertigers, veertigers en vijftigers positief. Er raakten 64 zestigplussers besmet (onder wie 24 zeventigplussers), tegen 33 de week ervoor. In de verpleeg- en verzorgingshuizen testten twintig mensen positief, onder wie twaalf bewoners. Een week eerder waren hier 29 besmettingen, onder wie drie bewoners.

Prikken zonder afspraak

Tot nu toe hebben 1061 mensen gebruik gemaakt van de mogelijkheid van prikken zonder afspraak. In Dokkum was de animo het hoogst met 505 vaccinaties. Dat kan sinds afgelopen maandag op de vaccinatielocaties in Appelscha, Dokkum, Franeker en Koudum. Dit is alleen mogelijk voor wie nog geen afspraak heeft voor zijn eerste inenting. GGD Fryslân biedt deze mogelijkheid tot half augustus.

Sinds deze week is het mogelijk een tweede prik van Pfizer of Moderna al na 28 dagen te krijgen. Dit was eerst 35 dagen. De vervroegde prik geldt alleen voor nieuwe afspraken. Mensen die al een afspraak hebben voor de tweede prik kunnen deze niet vervroegen. Jongeren tot achttien jaar mogen dit dan weer wel. Zij kunnen de afspraak verzetten en de tweede prik zelfs al na 21 dagen krijgen.