Annie Brouwer uit Harkema stopt vanwege Amerikaanse belastingregels met haar kapsalon: ,,Ik wil gewoon weer rust”

Annie Brouwer in haar kapsalon. Foto: Jilmer Postma
Het zijn rare dagen voor de Harkemase Annie Brouwer (54). Zaterdag sluit ze voor het laatst af bij de kapsalon die ze 32 jaar geleden opzette. Een branchegenoot, met een salon in Tijnje, neemt de zaak met personeel over. Ondertussen wordt bij Brouwer thuis druk geschilderd in de ruimte waar zij na de bouwvak als zelfstandige zonder personeel verder gaat. Geen makkelijk besluit. ,,Het is eigenlijk niet te geloven dat zover komt. Het valt mij zwaar, ik sta hier niet zonder tranen”, vertelt ze. ,,Afscheid nemen doet zeer.’’
Geboren in de VS
Het is een overstap waar ze door problemen als gevolg van een Amerikaanse belastingwet al langer aan zat te denken. Ze hoort bij een groep van ongeveer veertigduizend zogenoemde onbedoelde Amerikanen, mensen die doordat ze in de Verenigde Staten geboren werden, automatisch Amerikaan zijn en twee keer belastingaangifte moeten doen: in Amerika en Nederland. De Harkemase woonde slechts veertien maanden in de VS en wist niet dat ze belastingplichtig was, vertelde ze eerder in deze krant.
Sancties voor banken
De Amerikaanse belastingwet (FATCA) die in 2014 werd ingevoerd, maakt dat banken verplicht zijn gegevens over alle belastingplichtige Amerikanen in het buitenland door te geven aan de Verenigde Staten, anders volgen sancties. Nederlandse banken schreven vervolgens hun klanten aan over de regels, en zo viel er in 2018 ook bij Brouwer een brief op de mat. Dat ze belastingaangifte moet doen en daarvoor gegevens moet verstrekken, die vervolgens de wereld overgaan.
Dat wil de Harkemase niet. Maar voor wie niet meewerkt, dreigt opheffing van de bankrekening. Brouwer zou dan ook de salarissen voor haar personeel niet meer kunnen betalen. Dat leverde zoveel spanning op, dat ze nu – als uitweg - de kapsalon overdraagt. ,,Ik vecht hier al een paar jaar tegen. Op een gegeven moment loop je op je tenen. En toen kwam ook corona erachteraan, waardoor we tijdelijk dicht moesten. Ook dat gaf zorgen.’’ De zaak kon die klap wel hebben, maar het gaf een extra zet achter haar besluit.
Nog geen uitzonderingen
In de Tweede Kamer is eerder gepleit voor een oplossing voor burgers die door de regels in de knel komen, maar die blijft tot nog toe uit. Demissionair minister Wopke Hoekstra (Financiën) zei wel toe dat hij de VS alsnog wilde vragen of zij uitzonderingen kunnen maken voor ‘onbedoelde Amerikanen’, maar wees er direct op dat hij al eens nul op het rekest kreeg.
Voor dit jaar is er respijt en dat gaf even lucht. Met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is namelijk afgesproken dat er dit jaar geen rekeningen worden opgeheven van onbedoelde Amerikanen. ,,Maar intussen is er nog niets veranderd aan het beleid, dus hoe komt het dan volgend jaar?” vraagt de Harkemase zich af. ,,Ik wil gewoon weer rust in mijn hoofd en leven, dat die druk en spanning eraf is.”
Neergezet als witwasser
Met het overdragen van de zaak, heeft ze haar zakelijke rekening niet meer nodig. Als de bank hem volgend jaar alsnog opheft, dan bestaat niet meer het probleem dat ze de salarissen van personeel niet meer kan betalen. ,,En dan heeft de bank geen invloed meer op mij.’’ Ze zal haar financiën, ook voor haar kapsalon aan huis, vervolgens via haar echtgenoot moeten regelen.
,,Het is te gek voor woorden dat dat zo moet. Ik wil mijn gegevens niet de wereld oversturen en daardoor word ik door de overheid eigenlijk afgeschilderd als witwasser van zwart geld, omdat ik niet doe wat de bank vraagt. En dat terwijl ik jarenlang alle belastingen hier heb betaald met mijn zaak, waarvoor ik hard heb gewerkt. Waar is de overheid nu voor mij?’’
Na zaterdag neemt branchegenoot Linda Westerhof de kapsalon over. Om niet te concurreren met haar opvolger, zal ze als kapper geen volledige werkweek maken. Een aantal vaste klanten gaat mee. ,,Ik heb daar zin in, dit is mijn vak, dat verandert gelukkig niet. En ik laat de zaak en de meiden goed achter. Het blijft triest en niet te geloven, maar het is goed zo.”