In Davos kon Rianne Talsma eindelijk op adem komen

Davos is van levensbelang voor sommige astmapatiënten, weet Rianne Talsma uit Feanwâlden. ,,Davos heeft ervoor gezorgd dat ik enigszins kan leven zoals iedereen.” Nu dreigt de vergoeding te verdwijnen.

Rianne Talsma, eerder dit jaar toen ze zich beter voelde dan nu.

Rianne Talsma, eerder dit jaar toen ze zich beter voelde dan nu. Foto: Marcel van Kammen

Rianne Talsma (22) heeft net drie dagen in het ziekenhuis gelegen. Het ging deze winter tot nu toe sowieso al niet geweldig met haar longen - veel te vochtig met al die regen - en toen kreeg ze er vorig weekeinde een verkoudheid overheen. ,,Die sloeg om in een astma-aanval”, vertelt de mbo-studente. ,,Ik kon niet eens de wc halen en ben naar de eerste hulp gegaan.”

Als ze een astma-aanval heeft, is het net of ze door een rietje moet ademen. ,,Mijn longinhoud was nog maar 45 procent. Iemand die normaal gezonde longen heeft, verkeert dan in doodsnood. Ik ben het inmiddels een beetje gewend. Bij 70 procent noem ik het ‘licht benauwd’, maar anderen hebben het dan al heel zwaar benauwd.”

Ziekenhuis

Zo’n ernstige aanval had ze in twee jaar niet gehad. Met goede medicijnen en antibiotica blijft het binnen de perken. Vroeger had ze het vaker. Sinds haar geboorte is het al kwakkelen. Op de basisschool belandde ze zes, zeven keer in het ziekenhuis. Toen ze in de brugklas zeventien weken miste, moest er echt iets gebeuren.

Ze ging voor de eerste keer zestien weken naar het Nederlands Astmacentrum in het Zwitserse Davos (NAD). Op 1560 meter hoogte is de luchtvochtigheid laag en ontbreken allergenen als huisstofmijt en pollen. Daarbij krijgen de patiënten – zo’n honderd per jaar – een intensieve therapie. ,,Mensen zeiden: ‘Zo zo, lekker drie maanden naar Zwitserland’. Maar het is veel meer dan ‘lekker wandelen door de bergen’. Het is hard werken met een multidisciplinair medisch team en intensieve activiteitenschema’s.”

Tientallen mensen die lijden aan ernstige astma verliezen de mogelijkheid voor een hooggebergtebehandeling in het Nederlands Astmacentrum in het Zwitserse Davos. https://t.co/m85kiPDF5I

— Friesch Dagblad (@frieschdagblad) December 16, 2019

Basispakket

Het Zorginstituut adviseert minister Bruno Bruins (Volksgezondheid) om de behandeling in Davos uit het basispakket van de zorgverzekering te halen. De Tweede Kamer kwam daar deze week tegen in het geweer (zie hieronder). Volgens het Zorginstituut is therapie in Nederland net zo effectief als in Davos, hoewel onderzoek van de Universiteit Utrecht het tegendeel aantoont.

,,De therapie in Nederland, bijvoorbeeld in Heideheuvel in Hilversum, is misschien wel even goed, maar in Davos krijg je de schone lucht erbij. Voor mij en veel anderen met zware of moeilijk behandelbare astma werkt de longrevalidatie in Nederland niet. Ik ben ook in 2014 en 2015 in Davos geweest. Als ik daar ben, ben ik in een paar weken gezond. Davos heeft ervoor gezorgd dat ik enigszins kan leven zoals iedereen, dat ik – al is het in beperkte mate – een plek in de maatschappij kan innemen. Er zijn mensen die daar genezen, die nooit meer terug hoeven. En verschillende van mijn Davos-genoten waren er zonder het NAD niet meer geweest.”

De astma trekt een sterke wissel op Riannes leven. Ze begon op havo/vwo-niveau, maar kon haar diploma niet halen en volgt nu een mbo-opleiding. ,,Dat is ook een struggle. Niet vanwege mijn geestelijke vermogens, maar puur lichamelijk. Davos is een vangnet: als het op een gegeven moment hier lichamelijk echt niet meer gaat, is er altijd Davos nog om op adem te komen. Dat dreigt nu weg te vallen.”

Kamer wil hooggebergtebehandeling

Zorginstituut Nederland stelt dat opname voor patiënten met zeer ernstig astma in de hooggebergtekliniek in Davos onvoldoende effectief is. Een recente studie, die namens het instituut moest worden uitgevoerd, zegt het tegenovergestelde. Nu worden geen nieuwe machtigingen door verzekeraars meer afgegeven. Daardoor dreigt de kliniek op korte termijn om te vallen. Tegen het besluit van het instituut is massaal door longartsen en belangengroepen protest aangetekend. Minister Bruno Bruins (VVD) wil niets tegen de gang van zaken doen.

Na een spoedoverleg donderdag en een motie waarover donderdagavond laat is gestemd, roept de gehele Kamer de minister op er alles aan te doen om behandelingen mogelijk te blijven maken. Of dit voldoende perspectief biedt voor het openblijven van de kliniek op korte termijn is nog steeds onzeker.

Nieuws

menu