Dit artikel is vandaag gratis

In Duitsland en de Benelux huizen 159 wolvenroedels, en daarvan leeft één roedel in Nederland, in de buurt van Enschede

Een wolf. Foto: Shutterstock

In Duitsland en de Benelux huizen 159 wolvenroedels. Daarnaast zijn er 29 paartjes en 21 individuele wolven. In 151 wolvenroedels zijn in totaal 565 jongen geboren.

Veruit de meeste wolvenpopulaties zitten in het oosten van Duitsland, tegen de grens met Polen. In Nederland huisden in april 2021 een roedel, een paartje en een alleenstaande wolf.

Instituten

Dat blijkt uit cijfers die wetenschappelijke wolveninstituten in de vier landen bijeen hebben gebracht. Volgens de landen is het, nu de wolf in opmars is, noodzakelijk om grensoverschrijdende gegevens bij elkaar te brengen. Daaruit kan worden afgeleid hoe wolven zich ontwikkelen en voortplanten.

Ook kunnen er internationale afspraken worden gemaakt over wolvenbeleid en vergoeding van schade, aldus BIJ12, het bureau dat voor de provincies wolvengegevens bijhoudt. In Nederland verschijnt dit najaar een nieuw Interprovinciaal Wolvenplan.

Meppen en Nordhorn

De wolvenroedel in Nederland is voornamelijk gevestigd bij Enschede. Het paartje en de individuele wolf zitten op de Veluwe. In Drenthe wordt veel geklaagd over wolven, maar die komen waarschijnlijk uit Duitsland. In de buurt van Meppen en Nordhorn zitten de meest dichtbij zijnde roedels.

Wolvenjaar

De kaarten die BIJ12 dinsdag heeft gepubliceerd zijn gemaakt per ‘wolvenjaar.’ Een wolvenjaar loopt van mei tot april van het jaar daarna en volgt de cyclus van de voortplanting. In 2010 doken de eerste zes wolvenroedels op in Duitsland aan de grens met Polen. In 2016 zat er een eerste paartje dichtbij de Nederlandse grens en in 2018 waren de eerste wolven in Nederland te zien. Wolven in Nederland zijn grotendeels afkomstig uit Duitse roedels, maar er lopen ook wolven met een Centraal-Europese achtergrond.

BIJ12 verwacht dat landen als Denemarken, Frankrijk en Polen zich gaan aansluiten bij het centraal verzamelen van internationale wolvengegevens.

Nieuws

menu