Dit artikel is vandaag gratis

In beeld: Koningsdag in Leeuwarden, Heerenveen en Hurdegaryp: koopjes, muziek en rennen voor het goede doel

Kinderen op de vrijmarkt in Hurdegaryp.

Koningsdag! Dat betekent vroeg opstaan om je oude of overbodige spulletjes te verkopen op de vrijmarkt of juist om op jacht te gaan naar de mooiste koopjes. Zo zag dat eruit in deze Friese plaatsen.

De vrijmarkt in Leeuwarden begon koud, maar wie het geluk had een plekje in de zon te verkrijgen op de Nieuwstad, kon het daar aardig uithouden. Zeker toen later op de dag de zon doorbrak. In de loop van de ochtend werd het ook steeds drukker.

Vooral populair op de vele kleedjes: zelfgemaakte kettingen, armbandjes en soms oorbellen. En natuurlijk is er altijd veel speelgoed te koop, als het even kan verkocht door ondernemende kinderen. ,,Heel veel speelgoed hier!”

In Hurdegaryp blijken de kinderen meer te verdienen dan hun ouders. Silke en Britt spelen muziek voor de toeschouwers op de parkeerplaats van mfc Maskelien en hebben om 11 uur al zo’n 30 euro verdiend.

En ook in Leeuwarden werd muziek gemaakt om geld te verdienen.

In Heerenveen heeft de scoutinggroep Polaris een brug van houten palen en touw over de Lindegracht gebouwd. Dat duurde iets langer dan gepland, vertelt Tom Gerrits. ,,We hadden de constructie in het klein al gemaakt, maar we zijn gisteravond en vannacht veertien uur bezig geweest. Dat was niet helemaal de bedoeling.” Lees hier de gehele reportage over de vrijmarkt in Heerenveen.

En in actie komen voor het goede doel gebeurt natuurlijk ook. Zo hield Buurvrouw & Buurvrouw een ‘ren je rot-race’, waarbij een verklede hamster via een hindernisbaan in één van de negen poortjes moest komen. Het publiek kon door het kopen van loten inzetten op welk poortje de hamster zou nemen. Wie het goede lot had gekocht kreeg een oranjekoek cadeau.

Nieuws

menu