In de Fietsbus de Afsluitdijk over: ‘We stonden wel even voor een verrassing’

Na nog één dagje openstelling, gisteren, is het fietspad langs de Afsluitdijk de komende jaren afgesloten. Fietsers moeten met de Fietsbus. Het Friesch Dagblad reed vorige week een keer mee.

Vandaag heeft Klaas IJska (79) uit Bolsward de wind tegen. De wielrenner is vanochtend vanuit zijn woonplaats richting de Afsluitdijk vertrokken. Ter hoogte van Kornwerderzand, aan de voet van het Waterkeringpad, treft hij verkeersregelaar René Veenstra uit Drachten.

Veenstra vertelt wielrenners en fietstoeristen dat het fietspad op de dijk de komende drie jaar gestremd is. Ook wandelaars, scootmobielers en bromfietsers mogen niet verder. IJska is daarvan al maanden op de hoogte. Hij fietst elke week even naar de dijk om te kijken hoe de werkzaamheden vorderen. ,,Fietsen op de Afsluitdijk is geweldig. Er is altijd veel wind en onderweg is er genoeg te zien.”

Klaas Yska uit Bolsward

Terwijl de dijk hoger, breder en steviger wordt gemaakt, laat Rijkswaterstaat fietsbussen rijden om fietsers en voetgangers aan de overkant te krijgen. Buschauffeuse Hannie, die vandaag een van de twee Arrivabussen tussen Kornwerderzand en Den Oever bestuurt, is bij het Afsluitdijk Wadden Center bezig met het inladen van de fietsen.

In de bus van kwart voor elf zitten vier passagiers. Hannie rijdt vandaag zes keer heen en weer. Dagelijks vervoeren zij en haar collega ongeveer 120 fietsers en wandelaars. ,,Ik vind dit werk geweldig. De mensen komen overal vandaan. Italianen, Fransen, Denen en Duitsers. Sommigen zijn al maanden onderweg. Tijdens de rit geef ik de mensen informatie over de werkzaamheden. Toeristen vinden dat hartstikke leuk.”

Lees ook: Provincie Fryslân ‘not amused’ over lange sluiting fietspad op Afsluitdijk

Verrassing

Jette Sonborn - Schulz (58) en Avke von Sondern (52) uit het Duitse Recklinghausen zijn inderdaad blij met de service. Al stonden de vriendinnen vanochtend wel voor een verrassing toen bleek dat ze de Afsluitdijk niet zelf konden over konden steken. Sonborn: ,,De bus scheelt ons tijd, maar als je op fietsvakantie bent, wil je eigenlijk zelf fietsen en genieten van de omgeving.”

Jette Sonborn - Schulz (58) en Avke von Sondern (52) uit het Duitse Recklinghausen

De andere twee passagiers zijn Sieds (78) en Adrie (78) Jorritsma uit Sneek. ,,Dit ritje wilden we toch een keer meemaken”, zegt het echtpaar dat net terug is van een vakantie in Duitsland en Oostenrijk. ,,We gaan een fietsrondje doen in de Kop van Noord-Holland.” De Snekers waren verbaasd toen ze lazen dat het fietspad maar liefst drie jaar lang dicht zou gaan. ,,Er is veel protest geweest en dat kon ik ook wel begrijpen”, zegt Sieds. ,,Het is wel heel lang.”

Benen krijgen rust

De fietsbus maakt een stop bij Breezanddijk. De passagiers mogen hier uitstappen om van hier naar de volgende halte bij het monument te fietsen. Op dit stukje Afsluitdijk wordt nog niet gewerkt. ,,Er zijn maar weinig passagiers die daar gebruik van maken”, zegt Hannie. ,,De meesten blijven lekker zitten.”

Arriva-chauffeusse Hannie helpt Bärsel Boristowski met het uitladen van de fiets .

En dus arriveert de bus binnen twintig minuten op het busstation in Den Oever. ,, It’s the end of the trip ”, roept Hannie door de bus. Ze helpt de passagiers met het uitladen van hun fietsen en pikt voor de terugweg de Duitse fietstoeristen Dieter (58) en Bärsel Boristowski (59) uit Keulen op. De receptionist van het hostel in Hippolytushoef vertelde het stel vanochtend dat de Afsluitdijk dicht is. Dat nieuws riep gemengde gevoelens op ,,Onze benen krijgen eindelijk wat rust”, zegt Dieter terwijl hij zijn benen zacht masseert. ,,Aan de andere kant is de Afsluitdijk een fantastisch onderdeel van onze fietsreis. De oversteek naar Fryslân hadden we toch het liefst op de fiets gemaakt.”

Lees ook: Drie jaar niet fietsen over de Afsluitdijk

Lees ook: Nog één keer dan: fietsen en wandelen over de Afsluitdijk

Drukte in de fietsbus.