Hoe Urk groepsimmuniteit opbouwde: 'In een hechte gemeenschap is het gewoon heel lastig om je aan de coronaregels te houden'

Urk stond tijdens de coronacrisis meer dan eens in de landelijke belangstelling. Het vissersdorp heeft door massale corona-infecties een hoge groepsimmuniteit bereikt, maar heeft tegelijkertijd de laagste vaccinatiegraad van Nederland. „Straks moet je elk jaar een vaccin, daar zit je niet op te wachten.”

De vaccinatielocatie van de ggd op Urk. Vanaf volgende week kunnen alle Urkers er zonder afspraak terecht voor een coronavaccinatie.

De vaccinatielocatie van de ggd op Urk. Vanaf volgende week kunnen alle Urkers er zonder afspraak terecht voor een coronavaccinatie. Foto: Marco Keyzer

Twee weken geleden ging er een grote ‘vrijheidsmars’ door de straten van Urk. „Dat was een hele optocht met mensen die overal uit het land vandaan kwamen”, zegt Jelle Bakker, redacteur van het plaatselijke nieuwsblad Het Urkerland . Ineens was het vissersdorp omgedoopt tot epicentrum van het coronaprotest, waar ook de bekende coronacriticus Willem Engel in meeliep. „Er zat hooguit een handjevol Urkers bij.”

Landelijke belangstelling

Nieuws

menu