Bouwen, bouwen en nog eens bouwen. Hoe komen we uit de woningnood in Fryslân? Op het woonsymposium van het CDA zijn de meningen verdeeld: de Lelylijn met 45.000 extra woningen of betaalbare grond van gemeenten voor sociale huur?

Hoe kunnen we gezamenlijk verder bouwen aan een aantrekkelijk Fryslân waar iedereen de ruimte krijgt om te wonen waar ie wil? Die vraag stond maandagavond centraal tijdens het woonsymposium van het CDA, in het Van der Valk hotel in Drachten.

Jouke van Dijk van de RUG sprak maandagavond op het woonsymposium van het CDA in Drachten.

Jouke van Dijk van de RUG sprak maandagavond op het woonsymposium van het CDA in Drachten. Foto: Jilmer Postma

Een klassiek voorbeeld van een woningzoekende in Fryslân is Esther Bergsma (27). Ze studeert in 2018 af en is inmiddels leerkracht in het basisonderwijs. Samen met haar man en zoontje woont ze al een tijdje in Balk, in een huurhuis. Een paar jaar terug besluiten ze dat het tijd is om het huurhuis te verruilen voor een koopwoning. Op het moment dat ze op zoek gaan zijn de huizenprijzen al enorm gestegen. ,,Dat rint wol los”, zeggen ze nog tegen elkaar. Het valt tegen. Heel erg tegen. Nu, februari 2022, hebben ze nog steeds geen huis kunnen kopen.

Nieuws

menu