In het jubileumjaar van het grote COC viert ook COC Friesland een groots jubileum

In het 75-jarige jubileumjaar van het Cultuur- en Ontspannings Centrum (COC) Nederland, viert COC Friesland een stil maar niet minder memorabel feestje. Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat Fryslân een eigen COC-afdeling kreeg.

Roze Zaterdag vormde, per toeval, een hoogtepunt van het jubileumjaar van COC Friesland. Roze Zaterdag zou eigenlijk in 2020 al in Leeuwarden gehouden worden, maar werd uitgesteld vanwege corona.

Roze Zaterdag vormde, per toeval, een hoogtepunt van het jubileumjaar van COC Friesland. Roze Zaterdag zou eigenlijk in 2020 al in Leeuwarden gehouden worden, maar werd uitgesteld vanwege corona. Foto: Hoge Noorden/Jacob van Essen

Acht jaar na de oprichting van het COC in Amsterdam werden er ook in Fryslân pogingen gedaan een COC-afdeling op te richten. Maar toen drie leden tijdens een geheime contactavond werden gearresteerd, het was 1954, strandde ook deze poging. Pas in 1971, in het jaar dat homoseksualiteit in Nederland niet meer strafbaar was, kwam de Friese afdeling van de grond. Daarmee was Fryslân geen uitzondering. Sebastiaan Velda-Seerden, voorzitter van COC Friesland, weet dat meer afdelingen rond 1970 ontstonden.

Noodsteun

Nieuws

menu